Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En av tio unga vuxna har på allvar funderat på självmord under coronaåret: "Det är mörka siffror"

Från 2021
Uppdaterad 10.09.2021 11:50.
Svart vit bild på ryggen på två ungdomar
Bildtext Coronapandemin har påverkat negativt på unga vuxna och många har haft till och med självmordstankar.
Bild: Yle/Chanette Härus

Coronapandemin har lett till sämre psykiskt välmående bland unga vuxna. Inom Åbo Akademis studentkår gör man sitt bästa för att hjälpa studeranden.

Enligt en undersökning som föreningen Mieli psykisk hälsa Finland gjort mår unga vuxna allt sämre. Över hälften av 18-34-åriga finländare säger att pandemin påverkat negativt på deras psykiska hälsa.

Var tionde unga vuxna har även allvarligt funderat på självmord. Det är skrämmande siffror, det medger även Niklas Grönholm, som ansvarar för socialpolitiska, högskolepolitiska och internationella ärenden inom Åbo Akademis studentkår.

– Det är mörka siffror, det är ledsamt att höra. Samtidigt blir jag inte riktigt överraskad. Det här är något som vi har märkt under en längre tid och det är viktigt att vi åtgärdar det.

Inom Åbo Akademis studentkår är man alltså väl medvetna om problemen och försöker göra sitt bästa för att öka välmåendet.

– Det här är frågor och en tematik som genomsyrar vår verksamhet inom hela studentkåren. Det finns inga lätta och snabba lösningar, men vi försöker med olika evenemang och kampanjer lyfta fram de här frågorna, säger Grönholm.

Ung man i gul jacka står utomhus, tittar leendes in i kameran. I bakgrunden syns vatten.
Bildtext Niklas Grönholm hoppas att välmåendet bland studerande kan öka med hjälp av studentkårens insatser. Arkivbild.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Bland annat ordnar man tillsammans med andra studerandekårer i Vasa än välmåendekampanj som går under namnet världens lyckligaste studerande.

– Det låter lättsamt, men budskapet och tanken bakom är jätteviktig. Vi försöker tackla frågorna som gäller välmående genom att ordna olika grejer.

– Vi försöker till exempel få studerande att röra på sig och här under hösten kommer vi ha en workshop som tangerar ämnet lycka.

Enligt Grönholm är det en utmaning att nå ut till alla, speciellt till sådana som kanske vant sig vid att sitta hemma utan umgänge.

– Nu måste vi visa att vi är igång igen efter ett långt uppehåll och det händer saker. Det är en utmaning, men jag tror nog att vi lyckas nå ut till de flesta.

Nu när coronapandemin ser ut att ebba ut, kommer ungas välmående att öka?

– Även om vi går mot ljusare tider så kommer välmående att vara ständigt aktuellt även i fortsättning. Det kommer att ske en förbättring, men hur stor? Nu har vi i ett och ett halvt år levt med det här och det kommer nog att synas länge.

Behöver du tala med någon?

Hit kan du vända dig ifall du mår dåligt eller känner att du behöver tala med någon.

  • Svenskspråkig kristelefon: 09 2525 0112 – öppen måndag och onsdag klockan 16–20, samt tisdag, torsdag och fredag klockan 9–13. Läs mer här.

  • Kristelefon på finska: 09 2525 0111 – öppen dygnet runt. Mer information hittar du här.

  • Krisjouren för unga: Boka en telefontid. Här kan du läsa mer.

  • Svenskspråkig telefontjänst för barn och ungdomar även utanför krissituationer: 0800 96 116 – öppen måndag till onsdag klockan 14–17, samt torsdag klockan 17–20. Läs mer här.

Diskussion om artikeln