Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pride firas runtom i Raseborg under en hel vecka: "Vi tänkte att om inte folk kommer till pride så får väl pride komma till folket"

Från 2021
Uppdaterad 13.09.2021 14:02.
Anna Alm och Virve Savoila
Bildtext Anna Alm från Mörby och producent Virve Savoila ser fram emot prideveckan i Raseborg.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Pridefestivalen är numera så rotad i Raseborg att folk förväntar sig att den ordnas. Det här märkte vi efter tredje året vi firade pride i Raseborg berättar producent Virve Savoila.

I fjol fick pridearrangörerna ställa in sitt firande på grund av coronapandemin. I år är Raseborg Pride tillbaka i nytt format. Den här gången blir det en hel vecka pride med programpunkter runtom i Raseborg.

– Raseborg är ett ganska stort område och koncentrerar vi oss på en dag och en ort så kanske inte alla kommer som vill komma. Så vi tänkte att om inte folk kommer till pride så får väl pride komma till folket, säger Savoila.

Texten fortsätter efter ljudklippet

Pride firas runtom i Raseborg under en hel vecka

5:39

Pride lyfter fram allas rätt till kärlek och rätt att få vara sig själv. Det finns en inbyggd funktion i pride som går ut på att göra sig själv obehövlig, men där är vi inte än och därför behövs pride, påpekar Savoila.

– Då skulle vi komma till en sådan punkt i vårt samhälle, här i Raseborg - eller i hela världen om man vill vara riktigt idealistisk - att alla verkligen skulle få vara sig själv och få älska den hen älskar.

Virve Savoila
Bildtext Virve Savoila är producent för Raseborg Pride 2021.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Prideparad från Läpp till Raseborgs slott

Raseborg Pride 2021 ordnas från den 13 till 19 september och programmet innefattar crossdressing, diskussioner, picnic, musikevenemang, kafé, kvällsfest och filmförevisningar.

Dessutom blir det förstås prideparad och den är inprickad på fredag(11.9). Den här gången gäller det för deltagarna att ta med sig cykel eller annat valbart fortskaffningsmedel eftersom paraden går från Karis abc ända till Raseborgs slott - en sträcka på nio kilometer.

En färgglad prideparad med många människor går på en gata.
Bildtext Prideparaden gick genom Karis centrum 2017.
Bild: Kiti Karvonen

Mångfald på Mörby gård

Mörby gård deltar i Raseborg Pride. På plats på måndag kväll finns Mörbybonden Anna Alm och hennes partner Teresa Pieper som under en promenad på gården delar med sig av sina erfarenheter kring mångfald.

– Vår tanke är att träffas, att prata och dela erfarenheter. Teresa jobbar inom ett stort internationellt bolag. Hon har erfarenhet av pridearbete inom det. Jag jobbar på ett litet lokalt företag - här på gården alltså. Jag har erfarenhet att växa upp i en sådan här mera rural miljö, förklarar Anna Alm.

Kor på Mörby gård i Raseborg
Bildtext Under en promenad på Mörby gård kan man träffa på gårdens kor. Gården satsar på ekologisk produktion av nötkött, spannmål och grönsaker.
Bild: Yle/Monica Slotte

Anna Alm har deltagit i Raseborg Pride tidigare år. Under Raseborg Pride 2019 ledde hon prideparaden tillsammans med sin partner. Någon vecka efter pridefestivalen skrev hon i en kolumn i tidningen Hufvudstadsbladet om hur frigörande det kändes att gå där först i ledet.

”I alltför många år har jag snarare känt skam över att jag är homosexuell än varit stolt över det på samma sätt som jag väldigt tydligt är stolt över många andra saker, som till exempel att jag är finlandssvensk eller bonde.”

Texten fortsätter efter ljudklippet

Mörby gård bjuder in till diskussion kring mångfald under Raseborg Pride 2021

7:47
Mörbybonden Anna Alm uppmanar deltagare att klä sig enligt väder under promenaden på Mörby.

Varför var det så svårt för dig tidigare att känna stolthet över att vara homosexuell? Hade det mer med dig själv att göra eller samhället runtomkring?

– Om det är jag som upplever skammen så är det ju min skam. Men det att den finns påverkas säkert av vad folk runtomkring tycker.

Anna Alm berättar att hon jättelänge fick jobba med sina egna fördomar som var en produkt av hur människor i hennes miljö pratar om homosexuella eller sexuella minoriteter.

– Även om jag har vuxit upp i en familj och miljö där man inte direkt har haft agg mot någon utan man är ganska öppen och verkligen tror på mänskliga rättigheter så har det inte varit ett aktivt val att vara inkluderande på det sättet som jag hoppas vi börjar bli småningom.

Anna Alm förklarar att det hela dels handlade om hennes egna fördomar kring vad det är att vara gay och dels hennes fördomar kring vad hennes medmänniskor tyckte och tänkte.

– Först sedan då jag själv började tycka att det är helt naturligt att jag är så här - och det är så det ska vara - så började jag märka att det tycker ju folk runt omkring mig också.

Diskussion om artikeln