Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Konstnären som trädgårdsmästare och aktivist - Katja och Jukka Juhola skapar och odlar i Svartå

Från 2021
man och kvinna i grönska
Bildtext Katja och Jukka Juhola odlar ekologiskt i Svartå. Katjas konst för också en dialog med miljön.
Bild: Monica Slotte /Yle

Konstnären Katja Juhola sätter fingret på människans relation till naturen på Galleria Luts i Lojo. Nästa år bär det av till konstbiennal i Bangladesh.

Då bildkonstnären Katja Juhola flyttade till Svartå 1994 kunde hon inte mera svenska än att säga vad hon heter. I dag talar hon ledigt och möjligen med inslag av ”kariska”, menar hon själv.

– Grannarna talar svenska med oss och även om man inte kan tala så väl så är det inget problem.

Under 30 år i Svartå har Katja och Jukka Juhola lärt känna både byn och invånarna. Och vice versa. När vi kör genom bruksmiljön till växthuset som ligger ungefär en kilometer från hemmet och den vackra adressen Rosenhagen, hejar byborna glatt.

– Det är så vackert här i Svartå. Oavsett vilket årstid det är, utbrister Katja Juhola lyckligt.

man och kvinna på gårdsplan till rött trähus
Bildtext Det gamla huset i Svartå bruk rymde tidigare flera familjer.
Bild: Monica Slotte /Yle

Katja Juhola kommer ursprungligen från Nådendal. Hon är konstnär och har också studerat biodynamisk odling.

Hennes man Jukka Juhola är från Sastmola. Jukka Juhola är musiker och trädgårdsmästare och har sålt örter och grönsaker på Ekenäs torg i 27 år. Hans torgsäsong löper från morsdag till midsommar.

– Jag har en fast kundkrets där redan. Ekenäsborna känner mig och talar svenska med mig.

Juholas odlar ekologiska örter och grönsaksplantor och har över 200 sorter i sitt sortiment. Torg- och direktförsäljningen är bara en liten del, den viktigaste inkomsten kommer från att man levererar till trädgårdsaffärer i huvudstadsregionen, Åbo och andra orter.

Då familjen flyttade till Svartå fick man arrendera mark av slottsherren Magnus Linder. Sedan fick de köpa en tomt av staden där de byggde sitt växthus.

kvinna och man framför växthus
Bildtext Då säsongen är över odlar familjen grönsaker för eget bruk.
Bild: Monica Slotte /Yle

Katja Juholas aktuella konstutställning på Galleria Luts i Lojo tar upp människans relation till naturen.

Hon medverkar själv i en video där hon blir ett med den omgivande skogen, samtidigt som man för ett samtal om biodiversitet och mänskligt handlande.

stillbild ur video av naken kvinna i skog
Bildtext Stillbild ur Katja Juholas videofilm Skogen.
Bild: Monica Slotte /Yle

– Det är någonting man måste prata om. Jag tycker att man som konstnär kan vara lite av en aktivist. Men eftersom konsten är intuitiv är det viktigt för mig att man också sätter ord på temat och tänker lite djupare.

konstbilder detalj
Bildtext Konst av Katja Juhola i utställningen Människan och naturen.
Bild: Monica Slotte /Yle

På utställningen visar Katja Juhola också grafik i starka färger. Videofilmens kvinnogestalt finns med också i dem.

Katja Juholas videofilm går att se på hennes hemsida.

Internationellt symposium i dialog med samhället

2014 grundade Katja Juhola ISEAS, International Socially Engaged Art Symposium, som hon också är konstnärlig ledare för.

Symposiet samlar konstnärer från olika länder och genrer för att skapa konst som för en dialog med det omgivande samhället och med olika människor och grupper.

Man har ordnat workshoppar på äldreboenden och daghem och engagerat människor på gator och torg i performans och interaktiva projekt inom bildkonst, dans, musik och drama.

– Här i Svartå bekantade vi oss med musslorna som bor i Svartån, varför de är hotade och vad kan man göra för att skydda dem. I praktiken samhällskonst och konstfostran på en gång.

Ett annat projekt som genomfördes i Karis bestod av foton som Katja Juhola tagit på olika håll i världen, i kombination med texter som andra människor skrivit.

– En person nära mig led av psykisk ohälsa. Det kan drabba vem som helst i hela världen och det påverkar också personens närmaste. Jag tog kontakt med människor som mådde dåligt och bad dem skriva ner hur de känner sig.

kvinna med plakat
Bildtext Du är inte ensam. Samhällsengagerad konst kan handla om att låta människor dela med sig av sin känslor.
Bild: Monica Slotte /Yle

Konstnärlig metodik som stöd

Hittills har ISEAS symposiet hållits i Raseborg men i augusti 2020 och januari 2021 höll man till i Äkäslompolo i Lappland.

Då arbetade 17 konstnärer och forskare med en plan för konstrelaterad konfliktlösning. 75 ortsbor deltog i workshoppar med fokus på både lokala och globala ämnen, som tvister kring skog och gruvdrift men också reflektioner kring naturen som en källa till andliga upplevelser.

För tillfället skriver Katja Juhola sin doktorsavhandling om det konstnärliga och socialt utforskande arbete som symposiet utför.

Utställningen Conversations på Rovaniemi konstmuseum bjöd på en analys av konstupplevelserna under det lappländska symposiet och ingår i doktorsavhandlingen.

Katja Juhola har haft som mål att utveckla en konstnärlig metodik som grupper över hela världen kan använda sig av.

Nästa symposium kommer att handla om mat. Ett ämne som ligger Katja Juholas hjärta nära.

– Vi har odlat vår trädgård i så många år och så håller jag på med konst. Nu är det dags att sammanföra de två. Vi kommer säkert att gå in på ekologisk odling, vad betyder det vi äter?

interiör hem
Bildtext Katja och Jukka Juholas son Viktor är redan nästan utflugen, men när han var barn var familjen ofta på resande fot.
Bild: Monica Slotte /Yle

På biennal i Bangladesh

Katja Juhola har inbjudits att delta i en stor internationell konstutställning i mars nästa år, Asian Art Biennale Bangladesh.

Hon kommer att visa en variant av sin videofilm om skogen där, denna gång med engelskt och bengaliskt ljudspår. Det är Jukka Juhola och 19-årige sonen Viktor som har gjort musiken till filmen.

Temat för biennalen 2022 är hemmahörighet, i ett samhälle som ständigt förändras och där många människor har blivit hemlösa.

Begreppet hem, som borde stå för trygghet, kan för vissa bara vara ett smärtsamt minne, förknippat med exil och trauman av olika slag.

kvinna invid fönster
Bildtext Konstnären Katja Juhola vid sitt köksfönster i Svartå.
Bild: Monica Slotte /Yle

Skogen är en plats där Katja Juhola känner sig hemma.

– Jag upplever träden som närmast magiska. Skogen är ett hem för miljoner små varelser och djur. Vi talar om biodiversitet och mångfald. Vad händer om allt det här försvinner?

Katja Juhola ställer ut på galleri Luts tillsammans med Satu Kalliokuusi. Utställningen heter Luonto ja ihminen (Naturen och människan) och är öppen till 25.9.

Diskussion om artikeln