Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sara och hennes syster kan inte prata om coronavaccinet utan gräl – har du råkat i konflikt på grund av olika åsikter om coronavaccin – berätta om det för oss!

En människa sitter vid stranden och ser ut över vattnet.

Har du råkat i konflikt med någon av dem som står dig nära på grund av att du tagit coronavaccin – eller låtit bli att göra det? Det hände Sara, vars syster går till anfall för att Sara har tagit coronavaccin, och Kristina, som blir sårad när hennes pappa kallar henne foliehatt. Vi vill gärna höra din berättelse – svara på Svenska Yles enkät här i artikeln!

“När vi tog coronavaccin bröt helvetet ut “

Sara är i 40-årsåldern och bor i södra Finland. Hon och hennes föräldrar som är i pensionsåldern har tagit coronavaccin. Det här upprör Saras syster som själv vägrar ta vaccin. Här är Saras berättelse: 

“Jag och mina föräldrar tog coronavaccin, eftersom det gör livet lättare och vi vill kunna resa utomlands. När min syster fick veta det bröt helvetet ut. Hon blev väldigt arg och nu kan hon inte tala om annat än farorna med vaccin och de konspirationsteorier hon tror på. Hon bombarderar oss med länkar till artiklar på nätet. 

Det här är svårt för mig eftersom vi står varandra nära. Hon har försökt påverka mig, och varna mig för vaccinet. Det här har lett till många gräl mellan oss. När jag tog den andra sprutan lät jag bli att tala om det för henne för att inte råka ut för nya anfall. 

Jag brukar bara lyssna till hennes argument och säga jaja. Jag låter det hon säger gå in genom ena örat och ut genom det andra. Det kräver så mycket energi, för hon är ändå min syster och jag tycker om henne, jag skulle vilja få henne att förstå vissa saker.

Om jag säger emot henne, blir hon väldigt arg. Hon kastar ur sig fråga efter fråga, hon lyssnar inte alls. 

Min syster tror att coronavaccinet är ett experiment, och att den som får det kommer att dö inom ett eller två år. Hon är väldigt orolig för att mista sina föräldrar eller mig. Hon är också orolig för min lilla son, som hon tycker mycket om. Jag kan förstå henne så långt. Ibland försöker jag gå in i hennes värld och se saker som hon gör det, men det är svårt. Det mesta hon tror på tycker jag är löjligt. “

Kristina tvekar och blir hånad 

Kristina är i 40-årsåldern och bor i Södra Finland. Hon är rädd för att coronavaccinet ska ge allvarliga biverkningar eller skador. Hon har tvekat länge inför vaccineringen. Både familjemedlemmar och grannar har gått till angrepp mot henne. Så här berättar Kristina: 

“Jag läste allt som THL sade om vaccinet. THL skrev på webben att den som är rädd ska ta lugnande medel före vaccinering. Det var inte precis det svar jag behövde. 

När jag vågade berätta för mina föräldrar och mina syskon om mina rädslor, började de håna mig. Min pappa kallade mig foliehatt och skickade mig artiklar om att anti-vaxxare tror på konspirationsteorier om 5G eller att vaccinet innehåller ett mikrochipp. Jag blev sårad, trodde han att jag var helt knäpp?

Alla som tvivlar på att vaccinet är utomordentligt eller tryggt dras över en kam med de värsta vaccinmotståndarna.  

När jag berättade för en granne att jag tvivlar, blev hen arg och önskade mig dit pepparn växer. Efter det har jag för det mesta hållit tyst.” 

Kristina och Sara heter något annat på riktigt. De vill vara anonyma för att inte förvärra konflikterna.

Vaccinkonflikter har funnits också före pandemin

Det är inte ovanligt att olika inställning till vaccin ger upphov till gräl, säger Carolin Ahlvik-Harju som forskar i vaccinattityder.  Hon ingår i ett forskarteam med psykologer och teologer vid Åbo Akademi och Åbo universitet. 

– I vårt forskningsmaterial har vi redan före pandemin kunnat se att olika uppfattning om vaccin kan leda till konflikt och kris inom familjer. Det finns familjer där syskon inte kan vara i samma rum eller helt har brutit med varandra. Vaccinfrågan handlar om hälsa, det är ett överordnat värde i vår tid. Våra åsikter om hälsa är en central del av vår livsåskådning, och om någon ifrågasätter den kan det kännas som ett påhopp. Det här leder till konflikt och kris, säger Ahlvik-Harju. 

Har du själv råkat i konflikt om coronavaccin med familj, vänner eller kollegor - svara på vår enkät!

Vi på Svenska Yle jobbar med en poddserie kring attityder till coronavaccinet och hur de påverkar våra relationer. Nu ber vi om din hjälp. Svara på vår korta enkät.

Fyll i formuläret.