Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mindre operation väntar för Oliver Helander – läkarundersökningen gav ändå hoppingivande besked: "Det är oerhört positivt att axeln inte behöver opereras"

Från 2021
Oliver Helander kastar spjut i OS-kvalet.
Bildtext Oliver Helanders personbästa 88,02 är från sommaren 2018.
Bild: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Spjutkastaren Oliver Helander har ett par skadepräglade säsonger i bagaget. En läkarundersökning avslöjade nyligen överraskande problem i handleden, men i det stora hela är Helander nu belåten.

Efter en fullträff i Kalevaspelen och hoppingivande läkarundersökningar blickar Oliver Helander framåt mot säsongen 2022 med friidrotts-EM och -VM på schemat.

Det har varit mest snack om Helanders axelproblem, men precis inför OS drog han på sig en lårskada. Helander kunde till sist ställa upp i OS-kvalet, men resultatet 78,81 räckte inte till en finalplats.

Oliver Helander kastar spjut.
Bildtext Oliver Helander vann FM-guld med över tre meters marginal till tvåan Lassi Etelätalo.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Några veckor senare bar spjutet betydligt längre. Kalevaspelens notering 86,13 gav ett FM-guld och platsen som statistiketta i Finland.

– Säsongen var oerhört tung fram till Kalevaspelen. Det kändes bra att få till det innan säsongen avslutades. Det ger självförtroende. Jag vet att jag har potentialen i mig. Nu behövs en bra träningssäsong för att mer frekvent få till över 85-meterskast, säger Helander till Yle Urheilu.

Helander har även haft problem med hälsenan men en besiktning hos ortopeden Urho Väätäinen i Kuopio nyligen gav hoppingivande besked.

– Det fanns inga större problem i vristen eller hälsenan. Bristningen i axeln såg betydligt bättre ut än i vintras, något som jag lade märke i sensommarens tävlingar.

– Det är oerhört positivt att axeln inte behöver opereras. Hälsenan och vristen såg också bra ut.

Oliver Helander kastar spjut i OS-kvalet.
Bildtext Oliver Helander noterades för 78,81 i OS-kvalet. För en finalbiljett krävdes 82,40.
Bild: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Helt frisk är Helander ändå inte. Magnetundersökningen avslöjade nämligen en bristning i handleden som uppstod i december och som ska opereras om drygt två veckor.

Det handlar om ett mindre ingrepp.

– Jag har ingen aning om hur den uppstod. Plötsligt blev handleden riktigt sjuk. Sedan blev det bättre och jag stördes inte av den under sommaren, säger Helander.

Efter operationen väntar rehabilitering i 6–8 veckor och Helander tror inte att träningen kommer att påverkas nämnvärt.

Nästa år står två mästerskap på programmet: friidrotts-VM i USA i juli och friidrotts-EM i Tyskland i augusti.

Diskussion om artikeln