Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Antalet stulna katalysatorer ökar – polisinspektör: "Stölderna sker var som helst om tillfället är rätt"

Från 2021
En grävmaskin håller på att köra in i en grön hall. Intill hallen ligger en ganska stor hög med metallskrot.
Bildtext Stulna katalysatorer försöker ofta säljas till skrothandlare. Arkivbild.
Bild: Amanda Vikman/YLE

I år har ovanligt många katalysatorer stulits ur bilar i sydvästra Finland. I sitt pressmeddelande skriver polisen att 115 brottsanmälningar om stulna katalysatorer har gjorts under tidsperioden januari till augusti 2021. Under hela förra året var antalet 53 stycken i regionen. På nationell nivå har polisen fått veta om 1 800 fall i år.

Katalysatorer renar avgaser och är gjorda av ädelmetaller som rodium, palladium och platina, vilket gör dem attraktiva som stöldgods. Priset på katalysatorer har stigit på världsmarknaden under den senaste tiden vilket gör dem värdefulla. Det är speciellt äldre bilar som har katalysatorer gjorda av ädelmetaller - man kan få flera hundra euro för en gammal katalysator.

– Utan en katalysator kan bilen inte användas, säger polisinspektör Tuomas Pöyhönen från Polisstyrelsen.

Stölden tar bara några minuter

Med rätt redskap är det lätt att få loss en katalysator ur en bil. Enligt polisens observationer sker stölderna oftast nattetid, men också mitt på blanka dagen. Tjuvarna gör så att de kör sin bil bredvid den berörda bilen och lyfter upp bilen för att sedan slinka in under bilen och såga loss katalysatorn. Hela operationen tar bara några minuter och efter det hoppar gärningspersonerna i sin egen bil och kör iväg.

tuomas pöyhönen poliisitarkastaja.
Bildtext Polisinspektör Tuomas Pöyhönen.
Bild: Markku Rantala / Yle

Stölderna har skett såväl på större parkeringsplatser som vid höghusparkeringar eller längs gator. I vissa fall har tjuvarna ersatt katalysatorn med en annan version som har mindre ädelmetaller. Dessa rensar inte avgaserna lika väl och utsläppen från bilen ökar. Om det här sker märks det då bilen besiktas.

– Stölderna sker var som helst då tillfället är rätt, säger Pöyhönen.

Svarta får på skrotmarknaden

För att sälja stöldgodset vänder sig gärningsmännen främst till skrothandlare. En del av katalysatorerna säljs även vidare utomlands.

Skrotförsäljarna sorterar metallerna och säljer dem vidare. Största delen av aktörerna på skrotmarknaden tar reda på varans ursprung, men det är en färggrann skara aktörer som finns på marknaden. Förbundet för Finlands skrothandlare jobbar för att utrota den illegala aktiviteten.

– Vi är oroliga över branschens oseriösa aktörer då de svärtar ner hela branschens rykte. Förbundets företagare gör sitt bästa för att ta reda på varifrån skrotet kommer och på så vis se till att det inte är stulet, berättar förbundets verkställande direktör Mia Nores.

På Förbundet för Finlands skrothandlares webbplats är det möjligt att anmäla ifall man råkat ut för stöld av metall, eller en stulen katalysator. På detta sätt förmedlas informationen vidare till alla som är med i förbundet och till polisen. Utöver detta är det viktigt att man gör en brottsanmälan.

Förbundets målsättning är att minska på kontanthandeln av skrot, åtminstone då det kommer till affärer som överskrider 500 euro. Då man måste betala in på ett konto minskar risken för bedrägeri och bokföringen är tydligare.

Även om en stor del av Finlands skrothandlare tillhör förbundet, finns det en hel del som inte gör det.

– Alla aktörer har inte intresse av att följa förbundets regler. Vi hoppas därför att skrothandeln också regleras med lagstiftning, säger Nores.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Varas tarvitsee vain muutaman minuutin ja autosi on ajokelvoton – katalysaattorivarkaat iskeneet lähes 2 000 kertaa tänä vuonna (Katri Kirsi) med tilläggsinformation från ett pressmeddelande av polisen i sydvästra Finland.

Diskussion om artikeln