Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Höstens studentskrivningar inleds med coronaarrangemang: ”Studerandena är lugna och sansade inför det här”

Kulosaaren yhteiskoulun abit tekivät preliminäärikoetta 19. helmikuuta.

På måndag inleds höstens studentskrivningar med modersmål och litteratur, provet i läskompetens. För tredje gången har gymnasierna fått förbereda skrivningarna för att de ska gå att genomföra trots coronapandemin.

I Korsholm är provet i engelska på fredag det populäraste och då skriver 77 studerande provet.

Korsholms gymnasiums rektor Joakim Bonns berättar att arrangemangen kring studentskrivningarna ser ut som de gjorde också i våras.

- Vi har en skrivsal och så är vi förberedda för att de som sitter i karantän och som uppvisar ett negativt coronatest och är symtomfria också har möjlighet att skriva, säger Bonns.

På fredag eftermiddag visste inte Bonns om någon som skulle vara i karantän på måndagen.

Vana vid coronaarrangemang

Bonns tycker inte att de som nu ska skriva studenten verkar vara särskilt nervösa inför coronaarrangemangen.

- De här som skriver nu har knappt sett någon annan variant av studentskrivningar än den här. De flesta som skriver hos oss har inte skrivit tidigare, utan det här är deras första skrivning. Vi har matat ut samma information om arrangemangen som vi haft de senaste gångerna vi har haft studentexamen så jag tror inte att det är en överraskning. Jag tycker att de tar det med mycket stor mognad och de är lugna och sansade inför det här. Jag tror att det kommer att funka bra, säger Bonns.

I Korsholms gymnasium har de som ska skriva studenten varit i distansundervisning i tio dagar före den första dagen av skrivningar.

De i karantän får skriva i vår

I Nykarleby berättar Topeliusgymnasiets rektor Katarina Bjurs att arrangemangen också hos dem ser ut som i våras, men vid Topeliusgymnasiet får man inte skriva studenten om man sitter i karantän.

- Är man frisk är man välkommen att skriva, men har man en förkylning, sitter i karantän eller i isolering så annullerar man sin anmälan och skriver på våren istället. Dessutom rekommenderar vi munskydd och vi har avstånd mellan platserna, säger Bjurs.

Topeliusgymnasiets abiturienter har inte haft distansundervisning inför skrivningarna.

- Vi ser oss som trygga i skolan, vi håller distans och använder munskydd, säger Bjurs.

Tre veckor med distansundervisning

I Kristinestads gymnasium skriver mellan en och elva studerande något av proven i studentexamen den här hösten och rektor Peter Grannas berättar att inte heller där kan den som sitter i karantän skriva provet.

- Problemet här hos oss är att vi inte har någon karantänssal, så att vi skulle kunna erbjuda dem i karantän att skriva.

Eftersom det i Kristinestad är färre som skriver studentexamen den här hösten än i fjol behöver man inte använda gymnastiksalen för skrivningarna utan man använder ett auditorium istället.

- Där ryms 120-130 personer och de är mellan en och elva som skriver, så vi har gott om utrymme. Dessutom tvättar vi toaletterna lite oftare och vi rekommenderar att de använder munskydd.

I Kristinestads gymnasium har abiturienterna haft distansundervisning i tre veckor inför studentskrivningarna.