Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libanon har äntligen fått en ny regering: Miljardären Najib Mikati tillträder som premiärminister – igen

Från 2021
Libanons president Michel Aoun tillsammans med tillträdande premiärminister Najib Mikati.
Bildtext Libanons president Michel Aoun tillsammans med Najib Mikati. Mikati kommer inte från någon av de många politiska dynastierna i Libanon, vilket gör det lättare för de olika partierna att godkänna honom som premiärminister.
Bild: AOP

Mer än ett år efter den förödande explosionen i Beiruts hamn har Libanon nu lyckats få en ny regering.

Regeringen kommer att ledas av miljardären och affärsmannen Najib Mikati, som tillsammans med president Michel Aoun undertecknade ett dekret om regeringsbildandet på fredagen.

Enligt högt uppsatta libanesiska politiska källor är genombrottet en följd av den forna kolonialmakten Frankrikes ansträngningar, skriver Reuters.

Sedan explosionen i augusti förra året har Frankrike arbetat hårt för att få de olika libanesiska politiska ledarna att enas om en ny regering, och äntligen påbörja det reformarbetet som efterlysts sedan katastrofen.

Över 200 invånare fick sätta livet till i explosionen och 300 000 invånare förlorade sina hem.

Den dåvarande regeringen med premiärminister Hassan Diabs i spetsen tvingades avgå efter massiva protester i Beirut.

Tredje gången på premiärministerposten

Najib Mikati har erfarenhet av att leda landet under brinnande kriser.

Han har redan hunnit vara premiärminister två gånger tidigare: Första gången år 2005, då han i tre månader ledde en övergångsregering efter mordet på hans föregångare, Rafik Hariri.

Andra gången var Mikati premiärminister mellan 2011 och 2013, och handskades då huvudsakligen med problem som spillde över till Libanon från kriget i grannlandet Syrien.

Han avgick efter gräl inom regeringen.

Libanons tillträdande premiärminister Najib Mikati undertecknar ett dekret.
Bildtext Mikati undertecknar dekret om regeringsbildningen. Premiärministern har de flesta politiska blockens stöd, däribland den mäktiga Hizbollah-gruppens. Även Frankrike och USA stöder honom.
Bild: AOP

Mikati – en del av problemet?

Den här gången kommer Najib Mikatis största utmaning som premiärminister antagligen att vara att få Libanons ekonomi på fötter.

Men många libaneser tvivlar på att han kommer att lyckas, eftersom de ser miljardären Mikati som en del av samma korrumperade elit som styrt in landet i en återvändsgränd.

År 2019 anklagade riksåklagaren honom för att ha berikat sig på olaglig väg, något som Mikati själv förnekar.

Libanon har präglats av korruption och misskötsel av ekonomin allt sedan inbördeskriget på 70- och 80-talet.

Reformer högst på prioriteringslistan

Sedan 2019 har det libanesiska pundet tappat 90 procent av sitt värde och över hälften av landets befolkning beräknas leva under fattigdomsgränsen.

Beirut-explosionen blev dödsstöten för Libanons ekonomi och det råder nu akut brist på bland annat medicin, elektricitet och bensin i hela landet.

Det internationella samfundet och utländska finansiärer kräver att Libanon tar itu med korruptionen innan finansiellt stöd kan skickas till landet.

Mikati har sagt att hans högsta prioritet som premiärminister är att genomföra reformer enligt en plan som Frankrike lagt fram.

Den nya regeringen håller sitt första gemensamma möte på måndag.

Källor: Yle Uutiset, Reuters