Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Planen kastar en skugga på vårt bostadsområde, inte bara bildligt utan helt konkret” – grannar missnöjda med höga byggplaner i Borgå

Lotta Eskelinen står på sin bakgård. I bakgrunden ser man taket av ett radhus.
Bildtext Från sin bakgård ser Lotta Eskelinen nu taken på seniorbostäderna. I framtiden ska där byggas ett sex våningar högt hus.

Det är inte bara i den västra ändan av Alexandersgatan i Borgå som det byggs nytt, nu finns stora planer också för den östra ändan.

– Det är ingen bra plan, och den åsikten delar mina grannar med mig. Vi är 26 personer som skrivit under en namnlista för att få staden att att förstå att deras planer inte passar in på området.

Det säger Lotta Eskelinen som bor så gott som granne med A-bostäders seniorbostäder som finns i korsningen av Vårbergavägen och Wittenbergsgatan i Borgå.

Där det idag finns tre radhus i en våning och ett loftgångshus på två våningar ska A-bostäder nästa sommar börja bygga nytt, och enligt planerna blir det tre nya hus som enligt detaljplanen får vara sex våningar höga. Loftgångshuset får bli kvar, men ska renoveras.

A-bostäders seniorbostäder i korsningen av Wittenbergsgatan och Vårbergavägen i Borgå.
Bildtext Seniorbostäderna i korsningen av Wittenbergsgatan och Vårbergavägen.

På andra sidan vägen byggs det också nytt. För några år sedan rev staden de gamla hyreshusen som stod i korsningen av Alexandersgatan, Sibeliusbulevarden och Vårbergavägen. 

Företaget FH Invest ska nu bygga två stycken bostadshus som är sex våningar höga på tomten. Allt som allt blir det 60 nya bostäder och ett affärsutrymme.

– Bostäderna reserverades mycket snabbt. På bara några dagar hade de flesta redan hittat en köpare, berättar Catarina Helenius som är försäljningsdirektör för FH Invest.

Catarina Helenius står framför en grävskopa som är beredd att börja bygga de nya bostäderna i hörnet av Alexandersgatan och Sibeliusbulevarden i Borgå.
Bildtext Catarina Helenius säger att de är färdiga att börja bygga i hörnet av Alexandersgatan och Sibeliusbulevarden i oktober.

Området är omtyckt och om det fanns fler tomma tomter i kvarteren så skulle de absolut kunna sälja fler hus, tror hon.

Trots att de aktuella husen ligger nära skolor och det också fanns större lägenheter så var det inte barnfamiljer som var intresserade. Kunderna har mestadels varit äldre, fast det nog också var en del yngre bland köparna. 

Husen kommer att ligga intill tätt trafikerade vägar, på Alexandersgatan kör dagligen 12 000 fordon. Men det verkar inte ha oroat köparna, det sätter endast lite mera krav på byggmaterialen som ska se till att trafikljudet inte stör inomhus.

Visualisering av hur de nya husen i korsningen av Alexandersgatan, Sibeliusbulevarden och Vårbergavägen ska se ut.
Bildtext Visualisering av hur de nya husen som byggs av ett privat företag ska se ut.
Visualisering av hur de nya husen i korsningen av Alexandersgatan, Sibeliusbulevarden och Vårbergavägen ska se ut.
Bildtext De två husen från en annan vinkel.

Det sker redan en del förberedande arbeten på tomten, men det egentliga byggandet kommer igång i oktober, då bygglovet förväntas komma. Det första huset ska stå klart ett år senare, i oktober 2022, det andra blir färdigt i början av år 2023.

Historiskt småhusområde

Men tillbaka till granntomten, där seniorbostäderna finns. Just nu är området glest byggt med 52 små bostäder. 

A-bostäder vill utnyttja tomten effektivare, och den nya detaljplanen gör möjligt att bygga 100-130 nya bostäder. Det ska bli ARA-hyresbostäder, av vilka en del är reserverade till äldreboende och en del till boende för personer med funktionsvariation. De ska stå klara år 2025.

Ett vitt radhus i ett plan. Plaststolar och blomkrukor längs väggen.
Bildtext Seniorbostäderna får ge vika.

De nya husen kommer att sticka ut för mycket, klagar grannarna i stadsdelen Velkala, en stadsdel som annars består av äldre småhus med stora lummiga trädgårdar.

– Från början var det bara prat om att det skulle bli ett fyravåningshus, och det skulle ha varit mera okej. Men ett sexvåningshus i utkanten av stan anser jag inte alls att passar in, säger Lotta Eskelinen som bor på Gördelmakaregatan.

En person cyklar fram längs en lugn väg kantad av småhus i Borgå.
Bildtext Gördelmakaregatan är en lugn gata i dagens läge.

Hon beskriver området som ett historiskt småhusområde och tycker att staden förstör den kulturhistoria som finns i stadsdelen.

– Planen kommer att kasta en skugga över området, inte bara bildligt utan helt konkret. Mina närmaste grannar kommer inte att ha sol längre hela dagen på sin tomt efter att huset står färdigt, säger Eskelinen.

Det var områdets idylliska natur med stora gårdar och lugna gator som fick Eskelinen att flytta hit för sju år sedan med sina fyra barn. Nu oroar hon sig också för att trafiken ska bli livligare på de små vägarna.

Lotta Eskelinen står på Gördelmakaregatan.
Bildtext Huset i ändan av Gördelmakaregatan, bakom Lotta Eskelinen är fyra våningar högt. Ett sexvåningars hus kommer att stå ut, menar hon.

Eskelinen säger att de också är frustrerade för att de känner att staden inte tog på allvar invånarnas anmärkningar om den förändrade detaljplanen som godkänner det höga byggandet.

– Vi fick som svar ett kort brev av vilken jag fick känslan av att de inte ens läst igenom vår anmärkning och inte heller bryr sig om vad vi tycker och tänker, säger hon.

Restaurang får större yta

Det är alltså en förnyad detaljplan som ligger som grund för att alla dessa nya hus kan byggas i den östra ändan av Alexandersgatan. 

Liten restaurang i Sibeliusskvären i Borgå. På väggen står namnet Taste.
Bildtext Restaurangen i Sibeliusskvären fick möjlighet att bygga till tack vare den nya detaljplanen.

Planen har också tagit i beaktande den lilla parken Sibeliusskvären som finns i det sydvästra hörnet av Alexandersgatan och Sibeliusparken. Där finns just nu en liten restaurangbyggnad som nu får lov att förstora sina utrymmen.

– Tillsvidare påverkar det inte våra affärer. Vi är här på hyra så det hänger inte på oss om det blir renovering, säger krögare Oscar Ahonen.

Han ser bygget på andra sidan vägen som en positiv sak då det antagligen för med sig fler kunder till restaurangen.

Korsningen av Alexandersgatan, Wittenbergsgatan och Vårbergavägen i Borgå.
Bildtext Det är mycket nytt på gång här i korsningen.