Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovic vinnare i rejäl holmgång – är nu bara en seger från en äkta grand slam: ”Det är dessa stunder vi lever för”

Novak Djokovic sträcker armarna i luften.
Bildtext Novak Djokovic är klar för final i US Open.

För första gången sedan 1969 kan en herrspelare vinna samtliga fyra grand slam-turneringar under ett kalenderår. Novak Djokovic är framme i final i US Open och bara en seger från sin fjärde titel i år. Jag kommer att behandla matchen som den vore den sista i min karriär, säger Djokovic.

Australian Open, Franska mästerskapen, Wimbledon och US Open. Dessa fyra titlar kan bli Novak Djokovics i år. Serben har redan kammat hem de tre första och är nu i final i New York.

Djokovic tog sig till final efter en lång femsetsmatch mot Alexander Zverev. Semifinalen pågick i tre timmar och 33 minuter men till slut stod Djovkovic som segrare med 3–2 i set (4–6, 6–2, 6–4, 4–6, 6–2).

– Inför semifinalen visste jag att det här skulle bli en ordentlig batalj. Alexander är en stor mästare, säger Djokovic efter matchen.

Djokovic kan nu bli den första herrspelaren att vinna samtliga grand slam-titlar på över 50 år. Rod Laver stod för den bedriften 1969. På damsidan gjorde Steffi Graaf det 1988.

"Nu kör vi"

I finalen som spelas på söndag ställs Djokovic mot Daniil Medvedev som besegrade Felix Auger-Aliassime i tre raka set.

– Det är bara en match kvar, nu kör vi. Det är dessa stunder vi lever för. Jag lägger hela mitt hjärta, kropp, själ och huvud i matchen.

– Det här är ett unikt tillfälle som vi drömmer om när vi letar efter motivation. Jag kommer att behandla matchen som den vore den sista i min karriär, säger Djokovic.

Novak Djokovic har vunnit US Open tre gånger tidigare och har sammanlagt 20 titlar i grand slam-sammanhang. Han delar just nu rekordet med Roger Federer och Rafael Nadal och kan vid seger på söndag bli ensam på tronen.

Djokovic leder med 5–3 inbördes möten mot Medvedev och finalen blir nu en repris på den i Australien i februari.

– Om jag vinner kanske jag får en plats i historieböckerna som den som stoppade Djokovic. Jag ska bara ge mitt allt och kommer definitivt inte att tänka på grand slam, säger Medvedev.