Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Första dagen i stafett-FM – ovissa finaler och många medaljchanser för SFI-föreningarna

Uppdaterad 11.09.2021 14:53.

De allra flesta som det här veckoslutet löper om medaljer ute på stadionön vid Ule älvs mynning var inte ens födda när Oulun Pyrintö senast, mitt i högsommaren år 1992, arrangerade stafett-FM. Tiderna har förändrats och Finlands friidrott med dem. 

Den här gången är utgången i damernas och herrarnas sprintstafetter på 4 x 100 meter varken självklara eller ens särskilt förutsägbara. I tolv av de 20 herrlag som är med finns friidrottare som i år ingått i friidrottslandslaget. Breddar man det till finalister vid Kalevaspelen finns sådana i 16 olika lag.

Bland damerna är motsvarande siffror 10 lag med landslagsidrottare och 14 med FM-finalister, på Raatti stadion i sprintstafett idag.

Damfinalen på 4 x 100 kommer ändå att ha en favorit något starkare än de övriga, nämligen Helsingfors IFK. Veitsiluodon Kisa-Veikot från Kemi och JKU från Jyväskylä är även med i alla spekulationer. Vasa IS och Esbo IF har också chanser på framgång. 

Bland herrarna har Viipurin Urheilijat och Borgå Akilles seglat upp som favoriter, vid sidan av JKU och arrangerande Oulun Pyrintö. Alla de nämnda saknar ändå någon löpare som kunde ha varit en pålitlig kugge. 

Det kunde knappast vara mera öppet än så här på herrarnas 4 x 100 meter. Vilket också bäddar för överraskningar. Sibbo-Vargarna, Liedon Parma och Janakkalan Jana kan stå för sådana. 

Nya grenen DMR

De övriga stafetterna i allmän klass idag handlar om den nya gren, som ifjol ersatte damernas och herrarnas 4 x 800 meter. Nämligen distansstafetten eller DMR (Distance Medley Relay) som den förmodligen i framtiden allmänt ska heta. 

Sträckorna i distansstafetten är, i följande ordning: 1200 meter, 400 meter, 800 meter och 1600 meter. En nyhet som i Kotka för ett år sedan visade sig kunna bli en nagelbitare i FM-sammanhang.

HKV och Lahden Ahkera, med Gamlakarleby IF i utmanarroll, känns där stabila bland herrarna. Lahden Ahkera och HKV lär göra upp i den kvinnliga distansstafetten.  

Sexton olika finaler går av stapeln idag. Det handlar om 4x100 i alla klasser, förutom seniorerna även i de tre unga åldersklasserna. Juniorerna tävlar också i medeldistans- samt häckstafetter. 

Stora SFI-framgångar?

Juniorstafetter som kan ge SFI-framgångar blir det många av. Den underbara och ibland förtretliga ovissheten finns där som bästa och värsta krydda, hela dagen lång. Succén behöver inte vara långt borta. 

Några som ligger riktigt väl till är IF Drotts killar på 4 x 100 bland 19-åringarna, Borgå Akilles flickor på 3 x 800 i 17-årsklassen, Vasa IS pojksprintrar, samt kanske framförallt Helsingfors IFK:s exceptionellt skarpa lag på 4 x 100 i klassen flickor 17 år. 

Stafett-FM i Uleåborg och den första tävlingsdagen där kan idag ses i ett två timmar långt sammandrag i TV2 med början kl. 19.00. Leif Lampenius refererar på svenska. 

På Arenan kan man däremot direkt följa med hela finalpasset i Uleåborg med alla stafettfinaler och alla intervjuer i sin helhet, både de finsk- och svenskspråkiga. Arenasändningen börjar idag kl. 15.00.