Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dekalen på hjälmen gör att omkomna scouterna aldrig glöms – i LA Kings förvandlades förväntan till sorg: ”Man hoppades att de skulle vara okej någonstans”

Från 2021
Uppdaterad 12.09.2021 11:52.
Bild på en LA Kings hjälm.
Bild: Steven Kingsman/Icon Sportswire

NHL-klubben Los Angeles Kings förlorade två av sina scouter i samband med 11 september-attackerna. Minnet efter Garnet Bailey och Mark Bavis lever ändå kvar i klubben – bland annat genom priser och dekaler. Det gör att vi kan berätta historien, säger radiokommentatorn Daryl Evans.

Den 11 september 2001 skulle Garnet ”Ace” Bailey, 53, och Mark Bavis, 31, flyga från Boston till Los Angeles. De arbetade som scouter för NHL-klubben Los Angeles Kings som nu skulle starta upp sitt träningsläger inför säsongen.

De klev ombord på United Airlines flyg 175 och klockan 8:14 på morgonen lyfte flygplanet. Efter ungefär en halvtimmes färd kapades flygplanet och klockan 9:03 kraschade det in i World Trade Centers södra torn.

I Los Angeles var man fulla av förväntan inför den första dagen på träningslägret men allt förändrades snabbt.

– Alla tv-apparater stod på men samtidigt försökte man sköta vardagen som vanligt. Men ganska snabbt började snacket gå om Ace och Mark. Vi visste att de skulle resa den dagen och vanligtvis brukade vi flyga med United Airlines den där tidpunkten, säger Jeff Moeller som då var Kings PR-chef på NHL:s webbplats.

Vy över New York och WTC som brinner år 2001 i samband med 11 september-attackerna.
Bild: Copyright © 2021 BACKGRID, Inc./All Over Press

Dave Taylor som var general manager i Kings försökte ringa scouterna flera gånger, utan resultat.

– Man hoppas att de skulle vara okej någonstans, men vi fick sedan besked att de var ombord på flygplanet som flög in i World Trade Center. Det var hemskt, säger han.

Ytterligare en tredje person med koppling till klubben skulle ha varit med på flyget. Bruce Boudreau, i dag meriterad NHL-tränare, var vid den här tiden tränare för Kings farmarklubb. Han hade biljett till den 11 september men ombads komma till Los Angeles en dag tidigare.

Gretzky: Han var som en styvpappa och bror

Garnet ”Ace” Bailey hade själv haft en framgångsrik ishockeykarriär och vann Stanley Cup 1970 och 1972 med Boston Bruins. I början av 1980-talet blev han scout för Edmonton Oilers och i mitten av 1990-talet gick han vidare till en tjänst som chefsscout för Los Angeles Kings.

– Han var en riktig profil och hade verkligen inga fiender. Vi blev bästa vänner och var rumskamrater i WHA. Han var som en styvpappa och bror på samma gång samtidigt som han var min hårdaste kritiker och satte mig på plats, säger Wayne Gretzky.

Mark Bavis hade spelat i AHL och ECHL innan han avslutade sin karriär som 26-åring. 1999 började han jobba som scout för Kings och rekommenderade bland annat klubben att drafta David Steckel och Michael Cammalleri.

Bild på LA Kings maskot.
Bildtext Kings maskot heter Bailey efter Garnet Bailey.
Bild: Chris Williams/Icon Sportswire

"Vi går alla vidare men vi glömmer aldrig"

Minnet efter Bailey och Bavis är alltid närvarade i Los Angels Kings. Bland annat på spelarnas hjälmar finns en dekal med namnen Ace och Mark runt en krona och klubbens maskot heter Bailey.

Två priser har också instiftats i deras namn. Varje år delar man ut Mark Bavis Memorial Award som går till bästa nykomling och Ace Bailey Memorial Award till den spelare som mest inspirerat sina lagkamrater.

– Det gör att vi kan berätta historien. Vi går alla vidare men vi glömmer aldrig. Man undrar vart 20 år har försvunnit. Det känns som i går och jag tror att mycket beror på hur vi hedrar dem varje dag.

– De är alltid en del av oss här i Los Angeles och det talar för hur speciella de var, säger Daryl Evans som är radiokommentator för klubben.

Diskussion om artikeln