Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maria Ohisalo fortsätter leda De Gröna – Harjanne röstkung i viceordförandevalet

Från 2021
Uppdaterad 11.09.2021 20:19.
Maria Ohisalo står vid ett talarpodium och pratar. Hon tittar förbi kameran. På talarpodiet finns blommor.
Bildtext Maria Ohisalo valdes första gången till De Grönas ordförande i juni 2019.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

De Gröna återvalde på lördagen Maria Ohisalo till partiordförande under partikongressen i Helsingfors. Hon hade inga motkandidater. Partiet valde också tre vice ordförande; Atte Harjanne, Iiris Suomela och Hanna Holopainen.

– Det här är en otroligt stor ära. Jag kan inte nog tacka er för det här, säger Ohisalo.

Hon fortsätter leda partiet till år 2023.

– Jag vill också i fortsättningen vara en partiordförande som lyssnar, som verkligen lyssnar på er som finns runtom på det stora gröna fältet, säger Ohisalo.

Partiet valde också tre vice ordförande. Valet föll på Atte Harjanne, Iiris Suomela och Hanna Holopainen.

Övriga kandidater var Inka Hopsu, Fatim Diarra, Jaakko Mustakallio, Markus Drake och Mika Flöjt.

Oklart vem som vikarierar Ohisalo

Det är dock oklart vem eller vilka av de här tre som kommer att vikariera Ohisalo som partiordförande och inrikesminister när hon blir mammaledig senare i år. Förväntningen är ändå att den som fått flest röster under partikongressen också har stora chanser att vikariera Ohisalo som partiordförande.

Vice ordförandevalet drog ut på tiden eftersom partidelegaterna skulle rösta på distans. Resultatet talade dock ett tydligt språk; riksdagsledamoten Atte Harjanne blev röstkung med cirka en tredjedel av alla röster.

Harjanne har profilerat sej som en förespråkare för mer marknadsliberalt tänkande inom partiet så valet kan möjligen ses som en fingervisning av partifolket.

Enligt Yle Uutiset deltog närmare 400 röstberättigade medlemmar i partikongressen.

Ohisalo: Bakläxa för regeringen ifall klimatåtgärder inte genomförs

Under sitt linjetal på förmiddagen hyllade Ohisalo de klimatbeslut som regeringen fattade i samband med budgetförhandlingarna.

I förhandlingarna krävde De Gröna att det ska finnas tidtabeller för alla de åtgärder som ska tas under den här regeringsperioden för att Finland ska vara koldioxidneutralt år 2035.

Nu gäller det att se till att åtgärderna genomförs. Planerna ska granskas under våren och det blir bakläxa ifall besluten urvattnas, sa Ohisalo.

Är klimatpanelen som leds av Markku Ollikainen den högsta auktoriteten som regeringen ska lyssna på när ni gör granskningen i mars?

– Jag tycker de är väldigt viktiga och vi har också forskningsinstitut, jag hoppas de kommer överens och de kommer fram till samma resultat.

Om det skulle visa sej att klimatpanelens experter inte är överens med ministeriernas egna tjänstemän, vems ord ska då vara det sista?

– För de Gröna är det viktigast att vi lyssnar på forskarna, jag skulle lyfta dem högst.

Ni vill ha prisstyrning och marknadsmekanismer, Centern och SDP vill inte ha sånt. Är ni egentligen närmare Samlingspartiet som också tror på marknadsmekanismer?

– Man kan fråga dem om de fattar vad det innebär, för då borde de ha såna åtgärder på sin lista. Det har jag inte sett. Vi litar på marknadsmekanismer och vi samarbetar med alla som är med på det. Om Samlingspartiet är eniga med oss så välkomnar jag dem.

Men SDP och Centern är inte eniga med er?

– Jag vet inte.

Diskussion om artikeln