Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Finlands volleybollherrar får bekänna färg – regerande världsmästaren Polen är storfavorit i åttondelen

Från 2021
Uppdaterad 11.09.2021 20:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Åttondelsfinal, Polen - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Slutspelet i EM i volleyboll inleds i dag och Finland stöter på tuffast möjliga motstånd. Finland möter regerande världsmästaren Polen. Dessutom i Polen. Vinner Finland är det en av den finländska bollsportshistoriens främsta triumfer genom tiderna. 

Åttondelsfinal: Polen–Finland

Ergo Arena Gdansk, kl. 21.30

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Finland var starkt ifrågasatt inför gruppspelet i Tammerfors. Huvudtränaren Joel Banks hade tagit över efter Tuomas Sammelvuo 2019 och brittens sejour började katastrofalt. Finland förlorade 18 matcher i svit under Banks ledning 

Landslaget spelade emellertid inspirerat i Hakametsä och tog tre segrar på fem matcher. I kväll måste Finland emellertid höja sig ytterligare för att få hemmalaget Polen på fall.

Polen är revanschsuget

Polen, som vunnit de två senaste VM-turneringarna, var på hugget i gruppspelet. Man vann samtliga fem matcher och förlorade bara fyra set på vägen till gruppsegern.

Det polska landslaget är dessutom motiverat. Dels för att man är hemmalag och dels för att senaste storturnering, OS i Tokyo, slutade i en besvikelse.

Polen förlorade OS-kvartsfinalen mot den kommande mästaren Frankrike med 2–3. Det nederlaget vill man ta revansch på.

Håll koll på Wilfredo Leno

I de två sista gruppspelsmatcherna fick Finland tampas med två av världens bästa avslutare. Nederländernas Nimir Abdel-Aziz och Turkiets Adis Lagumdzija.

Mot Polen är det inte nog att fokusera bara på en sylvass högerspiker. Polen har nämligen en enorm bredd i offensiven. Till exempel ex-kubanen Wilfredo Leno är oerhört sevärd. Leno är kanske världens bästa volleybollspelare just nu.

Helt klart är att Finlands blockspel och servemottagningar är detaljer som måste fungera i kväll ifall man vill rubba hemmalaget.

Kommentatorns tips: Hit men inte längre, tyvärr 

Finland ska ha en eloge för sina insatser i EM. Man har fått stopp på den nedåtgående trenden och framtiden ser igen ljus ut för landslaget. I kväll blir det emellertid respass. Allt annat än en 3–0-seger till Polen skulle vara en överraskning. Ett finländskt avancemang skulle vara en sensation. 

Diskussion om artikeln