Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Urstark förmiddag bäddade för klar ledning – Kalle Rovanperä etta i Akropolisrallyt med en halvminuts marginal

Från 2021
Uppdaterad 11.09.2021 20:17.
Kalle Rovanperä under Akropolisrallyt i Grekland.
Bildtext Kalle Rovanperä hade en ypperlig förmiddag i Grekland.
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDI​S

Kalle Rovanperä imponerade stort under lördagen i Greklands VM-rally. På söndag jagar Rovanperä karriärens andra seger och kan samtidigt knipa en tredje raka pallplacering i VM-serien.

För första gången någonsin kör Kalle Rovanperä i Greklands VM-rally – och på vilket sätt.

Efter fredagens specialsträckor hade han en knapp ledning på 3,7 sekunder före Ott Tänak. På lördagen ökade försprånget och det med marginal.

Rovanperä noterades för den snabbaste tiden på de fyra första specialsträckorna under förmiddagen och innan kvällens två sista sträckor hade han redan en lucka på nästan 40 sekunder till esten Tänak.

De avslutande specialsträckorna 11 och 12 betades av två gånger under lördagen och Rovanperä visste därför att det skulle bli tufft. Det blev ändå ännu tuffare än han tänkt sig, och etappsegersviten bröts på den 11:e specialsträckan.

– Jag är inte nöjd med den här specialsträckan, sa Rovanperä.

Kolugn finländare

Rovanperä förlorade både mot Sebastien Ogier och Ott Tänak. Differensen till fransmannen blev 6,2 sekunder och Rovanperäs ledning till Tänak krympte till 34,6 sekunder. Ogier öste ändå beröm över Rovanperä.

– Jag njöt mer av den här specialsträckan nu än på morgonen. Kalle har varit riktigt stark och vi har inte lyckats matcha honom.

Bakom Rovanperä gick Ogier och Tänak en kamp om andra och tredje plats. Tänak höll ypperlig fart under den sista specialsträckan och slog fransmannen med nästan sju sekunder. Avståndet mellan tvåan och trean är nu 9,4 sekunder inför den avslutande dagen.

Finländaren lyckades bra också på den sista specialsträckan men fick till slut ge sig mot Ott Tänak med 3,8 sekunder. Hans ledning inför söndagens tre sista sträckor är fortfarande en halv minut.

– Jag är rätt nöjd. Greppet var inte det bästa. Det var inte lätt och jag pushade på då jag fick chansen. Vi får vi se vad vi kan göra i morgon, analyserade 20-åringen lugnt efter tävlingen och konstaterade att de antagligen valt lite fel justeringar till eftermiddagen.

Lindholm åkte på tidsstraff

Emil Lindholm, som kör i WRC3-klassen, är på 15:e plats i rallyt. I WRC3-klassen räcker det till en fjärdeplats.

Efter lördagens första specialsträcka var Lindholm fortfarande tvåa i sin klass, men började därefter tappa mark. Dessutom åkte han på ett surt och långt tidsstraff.

Emil Lindholm kör rally i Grekland.
Bildtext Rallyt i Grekland bjuder på fina vyer.
Bild: Škoda Motorsport

– På väg till specialsträcka 12 fick vi väja för en bil på en knepig plats. Bilen träffade en sten, tog stryk och behövde repareras. Vi blev försenade och åkte på ett tidsstraff, skrev Lindholm på Twitter.

Yohan Rossel är etta, två minuter och 30 sekunder före Lindholm, inför söndagens tre avslutande specialsträckor.

Resultat efter 12/15 specialsträckor:

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 2.36.52,8
2. Ott Tänak (Hyundai) +30,8
3. Sebastien Ogier (Toyota) +40,2
4. Dani Sordo (Hyundai) +2.09,4
5. Adrien Fourmaux (Ford) +3.19,2

Diskussion om artikeln