Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Fem frågor om det norska valet

Från 2021
Lucas Dahlström med en norsk gata i bakgrunden.
Bildtext Lucas Dahlström svarar på fem frågor inför det norska valet på måndag.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Erna Solbergs tid vid makten kommer med stor sannolikhet att ta slut då Norge går till val på måndag. Social ojämlikhet och klimatet tar plats som väljarnas absolut viktigaste frågor. Nordenkorrespondent Lucas Dahlström svarar på fem frågor om det norska valet.

1. Vem leder landet just nu?

Høyres partiordförande Erna Solberg har varit landets ledare sedan valet 2013. Det betyder att en åttaåring i Norge i dag aldrig har sett en annan statsminister än 60-åriga Solberg från Bergen.

Hon har i olika konstellationer lett borgerliga regeringar då det borgerliga blocket haft majoritet i Stortinget. Sedan invandringskritiska Fremskrittspartiet (FrP) lämnade regeringen i januari 2020, efter att landet tagit emot en terrormisstänkt kvinna och hennes barn från ett läger i Syrien, består regeringen av liberala Venstre (V), Høyre (H) och Kristelig Folkeparti (KrF).

Norges statsminister Erna Solberg i närbild, under en presskonferens med Angela Merkel i oktober 2019.
Bildtext Erna Solberg har varit statsminister sedan 2013.
Bild: EPA/Felipe Trueba

2. Vilka frågor är viktigast i valet?

Enligt en undersökning som Aftenposten låtit göra är klimatet och social ojämlikhet de två viktigaste frågorna för norrmännen i valet. Det kan också ses som en orsak till att det rödgröna blocket leder i opinionsmätningarna. 

En av de sakfrågor som debatterats mest i upptakten till valet är Norges beroende av fossila bränslen. Ska man fortsätta producera olja och gas eller inte? En majoritet av den norska befolkningen säger ja till en fortsatt oljeproduktion som sysselsätter runt 200 000 personer i landet.

Hör mer om den norska oljan i Nyhetspodden.

3. Vad säger opinionssiffrorna?

Att det med stor sannolikhet blir ett regeringsskifte. Enligt NRK:s sista opinionsundersökning före valet får det rödgröna blocket 100 mandat i Stortinget, och det borgerliga får 69 mandat.

De stora partierna, Arbeiderpartiet (Ap) och Høyre ser båda ut att tappa en hel del väljare, medan partier som Sosialistisk Venstreparti (SV), Senterpartiet (Sp) och marxistiska Rødt (R) växer.

Partierna som stöder ett regeringsskifte är Rødt, Miljøpartiet De Grønne (MDG), Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet.

Partierna som är för en fortsatt borgerlig regering är Kristelig Folkeparti, Venstre, Fremskrittspartiet och Høyre.

En intressant detalj i opinionsundersökningen är att alla partierna verkar komma över spärrgränsen på fyra procent. Hamnar partiet under spärrgränsen minskar antalet mandat radikalt.

4. Vem kan bli statsminister efter valet?

Om valresultatet blir så som opinionssiffrorna förutspått kommer Arbeiderpartiet troligtvis få bilda en regering. Deras ledare heter Jonas Gahr Støre, han är 61 år gammal och kommer från Oslo. Han efterträdde den nuvarande Natochefen Jens Stoltenberg på Ap:s partikongress 2014.

Jonas Gahr Store på scenen på Utoya.
Bildtext Jonas Gahr Støre kan bli Norges nästa statsminister.

Hans hjärtefrågor har länge varit sociala skillnader i samhället, och han har kritiserat den nuvarande regeringen för att inte satsa tillräckligt på Norges välfärd. Støre själv är en av Norges rikaste politiker och har en miljonförmögenhet.

5. Hur kan nästa regering se ut?

Det troligaste just nu är alltså att Arbeiderpartiet får bilda regering. Jonas Gahr Støre har sagt att han helst bildar regering med Sp och SV. Det kommer dock att bli en del diskussion om regeringsbildningen efter valet då Senterpartiet har meddelat att de inte vill sitta i samma regering som SV. SV är å sin sida beredda på att diskutera med alla partier på vänsterkanten.

Leijonapatsas jalustalla parlamenttitalon edessä. Norjan lippu liehuu talon katolla.
Bildtext Stortinget i Oslo.
Bild: Roman Tiraspolsky / AOP

För Arbeiderpartiet blir det svårt om drömregeringen med Sp och SV inte får en majoritet i Stortinget. Då kan man vara tvungen att samarbeta med Miljøpartiet De Grønne, som inte tänker stödja en regering som vill se en fortsatt oljeproduktion. AP har sagt att de vill utveckla, inte avveckla oljenäringen.

Tandgnissel är att vänta, men först måste vi se hur det går i valet. Det avgörs på måndagen den 13 september och vallokalerna stänger klockan 22 finsk tid.

Diskussion om artikeln