Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otroliga genombrottet i US Open – Emma Raducanu fullbordade sagolika turneringen med finalseger

Emma Raducanu lyfter bucklan.

Glädjen visste inga gränser när Emma Raducanu servade hem finalen i US Open. Hon gjorde precis som i sina tidigare matcher i New York – vann i två raka set. Jag kan inte tro att det är sant, säger Raducanu efter sin seger.

Veckorna i New York har varit sagolika för Emma Raducanu. Brittiskan kvalade in till sin andra grand slam-turnering och har sedan varit ostoppbar.

Efter tre kvalmatcher utan setförluster fortsatte hon på precis samma sätt i huvudturneringen. Motståndarna förlorade en efter en och väl framme i finalen fanns det ingen orsak att ändra ett vinnande koncept.

Raducau besegrade Leylah Fernandez i finalen med 2–0 i set (6–4, 6–3) och blev den första brittiska damvinnaren i grand slam-sammanhang på 44 år.

– Man säger att man drömmer om att vinna en grand slam-titel, men att faktiskt göra det. Jag kan inte tro att det är sant.

– Leylah var en väldigt bra motståndare men jag fokuserade bara på mitt eget spel och det hjälpte i svåra stunder, säger Raducanu i sin segerintervju.

Klättrar över 100 placeringar

Tennisvärlden har nu fått se ett otroligt genombrott och Raducanu kommer att klättra från 150:e plats på världsrankningen till 23:e. Hon är dessutom den första kvalspelaren under den öppna eran som vinner en grand slam-titel.

– Jag hade svårigheter i alla matcher även om jag inte förlorade ett set. Jag kan skriva ner dem på en lista, men det gäller bara att ta sig igenom alla svårigheter, säger hon.

Även Leylah Fernandez har gjort en makalös turnering trots att hon inte kunde rå på Raducanu.

– Jag är väldigt stolt över hur jag spelat de senaste veckorna. Det var väldigt speciellt att spela i den här finalen. Jag hoppas på en ny chans i framtiden och då även vinna hela turneringen, säger Fernandez.