Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven på kort besök i Ungern – brådskan tolkas som en signal till premiärminister Orbán

Från 2021
Uppdaterad 12.09.2021 16:26.
Premiärminister Orbán och påven Franciskus visade ändå inga sura miner under sitt korta möte i Budapests konstumuseum på söndag.
Bildtext Premiärminister Orbán och påven Franciskus visade ändå inga sura miner under sitt korta möte i Budapests konstumuseum på söndag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Påven Franciskus besöker Budapest på söndagen för att delta i en mässa. Inledningsvis träffade han också Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som representerar precis den typen av högerpopulistisk nationalism som påven tagit avstånd från. Orbán sade sig ha bett påven "att inte låta det kristna Ungern förgås", medan Orbáns anhängare är kränkta över att påven tillbringar bara sju timmar i landet.

Påven Franciskus resa till Ungern och Slovakien är hans första utlandsbesök sedan han genomgick en tarmoperation i augusti. Han tillbringar bara sju timmar i Ungerns huvudstad Budapest på söndagen, men i det lilla grannlandet Slovakien kommer han att vistas kring tre dygn.

Det har tolkats som att påven inte vill ge Orbán någon överlopps positiv publicitet.

Rätt snart efter att han landat i Budapest åkte påven till Hjältarnas torg, där han hade en halv timmes möte bakom stängda dörrar med premiärminister Viktor Orbán och president János Áder i Budapest konstmuseum.

Medierna hade inget tillträde till konstmuséet i Budapest varken före eller efter påvens möte med Ungerns premiärminister och president.
Bildtext Medierna hade inget tillträde till konstmuséet i Budapest varken före eller efter påvens möte med Ungerns premiärminister och president.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Påven Franciskus vill förnedra Ungern"

Vatikanen och ungerska ledare har betonat att Ungern och den ungerska katolska kyrkan bara bjudit in påven Franciskus för att fira den internationella eukaristiska kongressens avslutningsmässa och att det aldrig varit tal om något statsbesök.

Den förklaringen har inte gått hem hos Orbáns ivrigaste anhängare.

– Påven Franciskus vill förnedra Ungern genom att bara stanna i några timmar, sade en Orbán-vänlig kommentator i ungersk tv.

Påven Franciskus har konsekvent uttryckt solidaritet med människor som flyr krig och fattigdom, med migranter och flyktingar oavsett deras religion. Han har uppmanat regeringar att ta emot så många flyktingar som möjligt och han har fördömt den typen av nationalism som Orbán står för.

Under den stora flyktingvågen 2015 gjorde sig Orbán till språkrör för de centraleuropeiska länder som vägrade ta emot ens några obligatoriska kvotflyktingar.

Orbán har profilerat sig som den som ska försvara det "kristna Europa" mot migration från muslimska länder.

Orban bad påven att "inte låta det kristna Ungern förgås"

Efter mötet med påven publicerade Orbán en bild på påven och sig själv på sin Facebooksida med kommentaren "Jag bad påven Franciskus om att inte låta det kristna Ungern förgås".

Påven Franciskus och premiärminister Orbán möttes i Budapests konstmuséum vid Hjältarnas torg.
Bildtext Premiärminister Orbán publicerade den här bilden på sin Facebooksida.
Bild: AFP / Lehtikuva

Senare under förmiddagen mötte påven kristna och judiska ledare. I ett tal varnade påven för återuppvaknad antisemitism. Enligt påven är det en stubin som inte får tändas igen.

En del av Orbáns mest ivriga anhängare i Ungern har till och med kallat påven "anti-kristen" och de har kopplat ihop honom med den ungersk-amerikanske finansmannen George Soros som har blivit ett centralt hatobjek för högernationalister världen över. Soros har också blivit en central gestalt i en mängd konspirationsteorier med kraftiga antisemitiska undertoner.

Påven uppmanade till öppenhet och solidaritet

Innan Påven Franciskus åkte vidare till Slovakien ledde han en utomhusmässa på Hjältarnas torg. 75 000 människor hade anmält på förhand att de skulle delta i mässan som alltså avslutade den internationella eukaristiska kongressen i Budapest.

Ungern kan bevara sina kristna rötter – och ändå öppna upp för behövande från omvärlden. Det var påven Franciskus huvudbudskap under mässan.

Han uppmanade alltså ungrarna till öppenhet och solidaritet och budskapet tolkades också som ett svar till Orbán. Orbán själv och hans fru Anikó Lévai deltog i mässan i centrum av Budapest.

Premiärminister Orbán i sällskap av sin hustru Anikó Lévai lyssnade på påvens budskap på Hjältarnas torg.
Bildtext Premiärminister Orbán i sällskap av sin hustru Anikó Lévai lyssnade på påvens budskap på Hjältarnas torg.
Bild: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Kl.16.20 uppdaterades texten med uppgifterna om mässan.

Källor: AFP, AP, Reuters, Utrikesmagasinet