Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yleredaktören Ki Svahnström är död

Från 2021
Uppdaterad 12.09.2021 14:55.
En svartvit bild av en kvinna i medelåldern med långt, blont hår. Hon har glasögon på sig och tittar rakt in i kameran.
Bildtext Ki Svahnström jobbade under största delen av sitt liv på Svenska Yle.
Bild: Yle / Seppo Sarkkinen

Svenska Yles långvariga politiska reporter Ki Svahnström har gått ur tiden. Hon blev 66 år gammal.

Ki Svahnström jobbade under huvuddelen av sitt yrkesliv som reporter inom politik och arbetsmarknad vid Yles svenska nyhetsredaktion i Helsingfors och gick i pension år 2018.

Hon blev student i Pargas år 1974 och blev politices magister vid Åbo Akademi 1978, med psykologi som huvudämne.

Hon gjorde ett inhopp som socialsekreterare i hemkommunen Nagu och arbetade i flera år som speciallärare vid S:t Olofsskolan och Katedralskolan i Åbo.

Ki Svahnström började som journalist vid Yle Åboland år 1985, men ville jobba med större nyheter. Hon blev reporter på  Rundradions nyhetsredaktion i slutet av 1980-talet, och fick snart politik och arbetsmarknad som specialområde.

En självständig person som aldrig gav upp

Ki har karaktäriserats som en typisk skäribo. Självständig och en som aldrig ger upp, varken i arbetet eller privat. Det kombinerat med ett stort lugn, där man tar dagen som den kommer.

Ki Svahnström hade de bästa egenskaperna för en politisk journalist. Hon tog reda på och visste det mesta, också sammanhang och trender. Hon kände politikerna och arbetsmarknadsbossarna. De litade på hennes sakligt kritiska rapportering.

Med stor envishet och sylskarpa frågor ställde hon politiker och arbetsmarknadsledare mot väggen. Hon var en snabb journalist och hade inte mycket tålamod med undanflykter, slarv och dåliga svar – eller långa möten med chefer som ville styra hennes arbete i fel riktning.

Men samtidigt hade hon långt tålamod med att vänta ut nattliga förhandlingar, till exempel på riksförlikningsmannens kontor, som brukade bli klara till radions första morgonnyheter. Nattarbetet underlättades av ett korsord, en stickning och den goda kollegiala stämning som rådde bland dem som tillsammans väntade på nyheter att rapportera.

Engagerad i samhället

Ki jobbade huvudsakligen med inrikesnyheter, men hade också ett stort nordiskt och internationellt intresse. Hennes mest strapatsrika resa gick till Kuwait år 1991. Hon rapporterade om lidandet efter "Operation Ökenstorm" och miljökatastrofen efter de brinnande oljekällorna.

Ki hade ett stort nätverk av kontakter och vänner, både bland journalister, informatörer, och ansvariga inom arbetsmarknad, politik och näringsliv.

Hon var också själv samhällsaktiv med styrelseuppdrag i både Finlands svenska Publicistförbund, Politiska journalisternas förening, Pressklubben och i journalistfackliga sammanhang.

Ett intresse för husrenoveringar

Till hennes specialintressen hörde husrenovering. Hon har hunnit grundrenovera flera hus och lägenheter i Helsingfors, Åbo och Nagu.

Den sista lägenheten hon renoverade var trähuslägenheten från 1870 på Biskopsgatan i Åbo. Det gjordes som vanligt med stor uthållighet, mycket arbete och noggrannhet i detaljerna. Huset presenterades 2019 i Åbo Underrättelser som "ett hus med en vänlig själ".

Mycket av beskrivningen av arbetet och slutresultatet passade visst också in på husets innehavare.

Ki Svahnström blev 66 år gammal.