Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungdomsföreningarna samlades till den stora talkodagen: "Det allra bästa är gemenskapen"

Från 2021
Uppdaterad 14.09.2021 08:30.
Fyra personer som står på en trappa till ett gammalt trähus.
Bild: Yle/Mikaela Löv

På lördagen samlades ungdomsföreningarnas medlemmar, från Skaftung i söder till Karleby i norr, till den stora talkodagen. I Bennäs högg medlemmarna ved och diskade tillsammans. - Det är sporrande att se hur mycket vi får gjort tillsammans, säger Richard Nylund.

I lördags arrangerade Svenska Österbottens ungdomsförbund sin årliga talkodag. Pedersöre ungdomsförening i Bennäs hakade på utmaningen.

-Just nu finns det hur mycket som helst att göra, säger föreningens ordförande Carina Rönnlund.

Föreningen håller på att bygga ett nytt samlingshus, men just den här dagen hugger medlemmarna ved, tvättar fönster och städar i byarådets bystuga.

Brasan smattrar hemtrevligt i spisen när medlemmarna går in för att ta kaffepaus i bystugan. Föreningen är hemlös för det gamla samlingshuset var i för dåligt skick för att ens renovera.

Nu står grunden till det nya föreningshuset klar alldeles intill den lilla bystugan.

Bygget har stannat av inte minst på grund av pandemin. Det finns inte virke att få tag på. Men nu ska föreningen söka om mera bidrag för nästa etapp i bygget.

Två män sågar och ploclar ved.
Bildtext Det blir mycket gjort när tolv personer samarbetar säger Richard Nylund.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Folk i alla åldrar samarbetar

Richard Nylund hör till de yngra medlemmarna som glatt steg upp tidigt på lördagen för att hugga ved i regnet.

- Jag gör det här för att vara med i en gemenskap och dessutom har vi ett stort byggprojekt på gång. Allt hjälp på traven behövs. Medlemmar i alla åldrar samarbetar för att snart få en ny UF-lokal, säger Nylund.

Richard Nylund säger att det är sporrande att se hur mycket man får gjort när man arbetar tillsammans i en grupp.

Rickard Anderssén är också en av de yngsta i gardet. Han uppskattar att få arbeta i en grupp för att bygga det föreningshus där andra unga i framtiden ska få vistas.

- Det är en viktig verksamhet. Kanske inte alla unga tycker att det är så roligt att stiga upp tidigt för att hugga ved i regnet, men det är det värt, säger Anderssén och skrattar.

Gemenskapen och att att få jobba tillsammans, unga och äldre, är det som alla talkojobbarna uppskattar mest.

Bjarne Holmvik som är infödd Bennäsbo har varit aktiv i ungdomsföreningen i många år. Han säger att föreningen är en livsnerv i byn och ännu fler Bennäsbor skulle rymmas med i verksamheten.

Människor som dricker kaffe kring ett bord.
Bildtext Gemnesamma kaffepauser är en viktig del av talkojobbet säger Richard Nylund.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Ett bra sätt att lära känna sin hemort

Carina Rönnlund leder både ungdomsföreningen och byarådet och hon säger att hon har duktiga och engagerade styrelsemedlemmar till sin hjälp.

- Vi gemensamma möten och alla drar åt samma håll. Därför är det lätt att nå resultat, säger Rönnlund.

Rönnlund flyttade själv till Bennäs för 22 år sen och hon gick med i föreningsverksamheten för att lära känna Bennäsborna.

- Det är ett jättebra sätt att lära känna byn, kommunen och invånarna. Man lär sig hur saker funkar och känner sig mera hemma på orten när man engagerar sig i föreningslivet, säger Rönnlund,

Det talas om att finländarna inte längre är lika flitiga talkojobbare, men det stämmer åtminstone inte in på Bennäs borna.

- Man måste också ta kontakt och fråga om folk vill aktivera sig. Det vill de oftast, om inte just den här lördagen så oftast en annan gång, säger Rönnlund.

Carina Rönnlund säger att människor är olika. Vissa tar kontakt för att fråga om de får vara med, medan andra är lite mera försiktiga coh kanske funderar varför de inte blir tillfrågade. Därför ska man frimodig fråga om folk vill engagera sig.

Pedersöre ungdomsförening får in pengar genom att hyra ut festtält och serviser, det har visat sig vara ett lyckat koncept. Byborna går också samman en gång om året för att sälja bakverk för att få in pengar till föreningen.

Två personer står på en grusplan.
Bildtext Carina Rönnlund och Bjarne Holmvik framför grunden till det nya samlingshuset.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Ett föreningshus med plats för fester och kurser

När det nya föreningshuset står klart blir det väldigt varierande verksamhet i lokalen. Helt klart är redan att huset ofta kommer att hyras ut för bröllops och andra fester säger Rönnlund, Efterfrågan finns redan.

Man bygger i gammal stil för att huset ska smälta in i miljön och den nya festsalen blir hela 100 kvadratmeter stor.

Richard Nylund hoppas att samlingshuset kommer att användas flitigt också på vardagarna. Där kan man hålla kurser och han hoppas också att de unga utnyttjar lokalen.

- Jag hoppas att vi kan locka ut ungdomarna ur stugorna, säger Nylund.

Hoppas vinna ett års talkokaffe

Förutom att det blir en massa gjort på den stora talkodagen så kan man också vinna pris. Bennäsborna hoppas att det blir just de som vinner ett års förbrukning av talkokaffe,

- Det skulle behövas, för vi är en fattig förening, säger Carina Rönnlund och skrattar.

- Det finns nog en risk för att det blir många talkotimmar för min det. Så gratis kaffe vore morjens, säger Rickard Anderssén.

Diskussion om artikeln