Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Gröna vill upphäva cannabisens "förbudslag" – partikongressen vill legalisera användandet, innehavet och försäljningen av cannabis

Från 2021
Uppdaterad 12.09.2021 15:34.
Vihreiden puoluekokous.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

De Grönas partikongress har med knapp majoritet beslutat att partiet stöder legalisering av cannabis. Rösterna föll 183–181.

Det innebär att De Gröna blir det första riksdagspartiet som stöder att det skulle bli lagligt att använda, inneha, tillverka och sälja cannabis.

Enligt initativet som presenterades under partikongressen skulle försäljning och tillverkning regleras och beskattas.

– De Gröna har redan sedan tidigare fokuserat på att flytta tyngdpunkten i rusmedelspolitiken från straff till skademinskning. Också den internationella Världshälsoorganisationen WHO och Finlands THL är inne på samma linje, säger partisekreterare Veli Liikanen till Yle Uutiset.

Partikongressen stöder också att anmärkningar i straffregistret som uppkommit till följd av cannabisanvändning ska tas bort.

Jämn omröstning

Det råder ändå delade meningar om initiativet som vill "upphäva cannabisens förbudslag".

– Partikongressomröstningen var väldigt jämn. Den avgjordes med två rösters marginal. Det berättar förstås att det finns olika synpunkter inom det gröna fältet i den här frågan, säger Liikanen.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen
Bildtext Veli Liikanen är De Grönas partisekreterare.
Bild: Juho Liukkonen / Yle

De Gröna är sedan tidigare rätt liberalt inställda till cannabis. Förra året beslutade partikongressen att partiet vill avkriminalisera bruket av cannabis och utreda en reform av cannabislagstiftningen.

Steg för steg

I det nuvarande regeringsprogrammet finns inga förslag på lagändringar som rör cannabis.

–  Vi går vidare enligt regeringsprogrammet, men det här är vårt mål, kommenterar Liikanen intiativet för STT.

Han tillägger att även om De Grönas ståndpunkt i cannabisfrågan skulle få medvind i framtiden, så sker lagändringar steg för steg. Han tror att det första steget blir att frångå straff och flytta tyngdpunkten till vård och stöd. Det är ett tillvägagångssätt som partiet också tidigare stött.

Om cannabisen skulle legaliseras skulle den höra under lika stränga regelverk som alkohol och andra lagliga rusmedel, säger Liikanen.

Källor: De Gröna, STT, Yle