Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI släppte hemliga underrättelsedokument om 9/11-attackerna – fler publiceras under hösten

Bild på blomma och USA:s flagga mot minnesmärke vid Ground Zero.
Bildtext Det är 20 år sedan terrorattackerna som dödade nästan 3 000 personer.

FBI har släppt nya tidigare hemligstämplade underrättelsedokument om elfe september-terrorattackerna år 2001. Dokumenten är de första att offentliggöras efter att USA:s president Joe Biden undertecknade en presidentorder om att öppna upp dokument som rör utredningen av terrorattackerna.

I dokumenten framgår det att det funnits kopplingar mellan terroristerna och saudiska myndighetsföreträdare, men de innehåller inga bevis på att Saudiarabien som stat skulle ha haft någon roll i attackerna eller haft kännedom om planerna.

I det 16 sidor långa dokumentet framgår det att en saudisk student i Kalifornien hjälpte två av terroristerna med bland annat översättning, resor och finansiering. FBI misstänker att studenten arbetade för Saudiarabiens underrättelsetjänst. Också en imam som bodde i Los Angeles och arbetade på Saudiarabiens konsulat ska ha haft kontakt med flygplanskaparna.

Släktingar till offren har länge krävt att man häver sekretessen på underrättelsedokumenten. En del av de anhöriga pressade Biden inför minnesceremonierna på 20-årsdagen för terrorattackerna, han uppmanades att inte ta del av dem ifall han inte hävt sekretessen innan det.

De tre tidigare presidenterna George W Bush, Barack Obama och Donald Trump har samtliga vägrat att offentliggöra dokumenten men hänvisning till säkerhetsrisker.

"Kategoriskt falska påståenden"

Saudiarabien har upprepade gånger sagt att man inte har något att göra med attackerna, och kungadömet har välkomnat beslutet att häva sekretessen på dokument om utredningen. I ett uttalande från tidigare i veckan kallar landets ambassad i USA påståendena om Saudiarabiens inblandning för "kategoriskt falska".

15 av 19 flygplanskapare kom från Saudiarabien, men i dokumentet presenteras inga bevis på att Saudiarabien direkt skulle ha finansierat al-Qaida, men huruvida enskilda saudiska myndighetsaktörer gjort det är enligt rapporten oklart.

Biden undertecknade presidentorden om att offentliggöra underrättelsematerialet en dryg vecka innan 20-årsdagen. Materialet är ändå censurerat och justitieministeriet övervakar processen för att inte äventyra säkerhetsintressen.

Det dokument som nu offentliggjorts är det första av sitt slag, och under de kommande månaderna planeras sekretessen att hävas för ytterligare dokument som rör utredningen om terrordåden som dödade nästan 3 000 personer.

Källor: Reuters, AFP, NYT, BBC, TT