Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många vårdare byter yrke, Eljas var redan på väg att sadla om – då slog coronan till

Uppdaterad 13.09.2021 09:14.
Sjukvårdspersonal transporterar en patient i sin säng i en korridor.
Bildtext Arkivbild. Många vårdare har fått nog av den psykiska stressen inom vården.

Vårdbranschen är tung, och många orkar inte mer. Många vårdare har de senaste åren funderat på att byta bransch.

– Då jag för 14 år sedan började på intensiven tänkte jag att jag skulle jobba här ända till pensioneringen. Det här var ett kall, men det är inte många som tänker så längre, och jag var själv på väg bort redan, säger sjukskötaren Eljas Honka-Hallila vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS).

Svenska Yle bad om uppgifter om hur många som i år sagt upp sig från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Vasa sjukvårdsdistrikt och HUS, Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Siffrorna visar att det särskilt är inom HUS som vårdpersonal i år sagt upp sig, men att det dessutom finns många som bytt bransch, som börjat studera, som börjat jobba utomlands inom vården eller som som blivit förtidspensionerade.

– En av mina bästa kolleger studerar till att bli kartritare. Det är någonting helt annat än att jobba inom vården, så nu får han mera tid för barnen, säger Honka-Hallila.

Eljas Honka-Hallila, en man med vit skjorta och mörkt hår, sitter i en stor matsal.
Bildtext Eljas Honka-Hallila är särskilt oroad över den mentala belastningen.

Det är särskilt under coronan som det talats om hur stor arbetsbörda vårdarna har. Då många vårdare behövts inom telefonservicen, med att ta emot och testa coronapatienter, spåra smittor och hjälpa till med vaccineringar, så har de som blivit kvar på avdelningarna fått ta hand om allt mer.

– Om man hela tiden har bråttom har man också en känsla att man inte kan göra sitt arbete bra, säger Honka-Hallila.

Orsakerna i 90-talets depression

Enligt Honka-Hallila som är förtroendeman vid ÅUCS, finns orsakerna ändå längre bak i tiden, i 90-talets depression. Då bet man ihop, kämpade sig igenom krisen och var glad över att man alls hade ett jobb.

– Men nu kommer unga vårdare, som säger "Nej, det här är inte för mig". De kan välja vad de gör. De behöver inte ta emot det de får, säger Honka-Hallila.

Enligt vårdfacket Tehy har nästan alla vårdare under 30 år funderat på att byta bransch, eftersom de anser att de inte orkar arbeta hela sin yrkeskarriär inom social- och hälsovårdsbranschen.

Enligt Tehys enkät har närmare 90 procent av de som svarade funderat på att byta bransch. Bland vårdare under 30 år är siffran 95 procent. Det som lockar till branschbytet är bättre löner samt mindre psykisk belastning.

Fem huvudsakliga orsaker till vårdarbristen

Också Honka-Hallila har funderat mycket på det mentala trycket. Anställda inom sjukvårdsbranschen förutsätts jobba som i en fabrik, fastän det är människor och känslor det handlar om.

– Som min kollega som ska bli kartritare, som bytte på grund av den mentala belastningen. Han hade kanske sett för mycket, säger Honka-Hallila.

En sjukskötare tvättar händerna i ett badrum. I spegeln syns två sjukskötare som bär ansiktsskydd.
Bildtext Coronan har skapat ännu mer stress inom vårdbranschen.

Honka-Hallila ser fem större orsaker till vårdarbristen. Förutom coronan och unga som inte tolererar vad som helst ser han dessutom att lönen, bristen på utveckling och ledarskapet har bidragit till den akuta krisen.

Många vårdare liksom också läkare har valt att jobba i Norge, där lönen är högre men arbetstakten lägre.

– Grundlönen stiger inte längre efter tio år, trots att erfarenheten hela tiden stiger. Och blir du chef förlorar du alla kvälls- och söndagsersättningar, så du får mindre betalt än du fick som skötare, säger Honka-Hallila.

Ingen tid för utveckling

En viktig sak inom yrket är också att kunna utveckla sig, sina arbetsmetoder och -tekniker. Men det finns det inte tid för längre.

Särskilt under coronan har utvecklingsarbetet helt stannat av.

– Det är det första man tar bort - ledig tid då man kan bolla idéer, forska, utveckla saker och visa andra hur man kan göra saker på ett nytt sätt, säger Honka-Hallila.

Vårdaren Eljas Honka-Hallila: "Många vårdare har funderat på att byta bransch"
Vårdaren Eljas Honka-Hallila: "Många vårdare har funderat på att byta bransch" - Spela upp på Arenan

Han kritiserar också ledningen för att vara hierarkisk och trög. Nya chefer rekryteras bland dem som redan jobbar på avdelningen och då, anser Honka-Hallila, kommer det aldrig in några nya tankar eller idéer.

Alla fem punkter som Honka-Hallila räknar upp är sådana som ganska enkelt skulle kunna åtgärdas, anser han, genom att ge mer resurser och mer tid åt vården.

Allt var förberett – då kom coronapandemin

Men han själv då? Han som trodde att han skulle jobba till pensioneringen, hur länge orkar han?

– Vet du, jag var redan på väg bort. Jag och min fru skulle ha varit på en ett år lång resa, men sedan kom coronan, säger Honka-Hallila.

Allt var förberett. Båda Honka-Hallila och hans fru hade fått ledigt från jobbet, huset var sålt, vaccinerna väntade i kylskåpet, och de hade precis tänkt ansöka om visum till Kina och Ryssland. Just då stängdes världen ner.

– Jag var redan borta, mentalt hade jag redan lämnat det här. Vi skulle ha fått nya synvinklar, fått fundera på hur man gör saker på andra sätt och hur man orkar, säger Honka-Hallila.

Nu funderar han istället på hur länge han alls orkar på intensiven. Han älskar sitt jobb och att kunna hjälpa andra, men samtidigt säger han att folk nog inte förstår den mentala belastningen och allt som man på sjukhuset får se.

– Jag har alltid funderat på mentalt orkande, och om jag hittar något som skulle stöda det [mentala orkandet], så skulle hjälpa det mig att orka längre här, säger Eljas Honka-Hallila.

Diskussion om artikeln