Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien gjorde en u-sväng och övergav sina planer på coronapass

Från 2021
Festival i Reading, väster om London 27.8.2021
Bildtext Festival i Reading, väster om London 27.8.2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritannien ändrar sig och kommer inte att ta i bruk ett coronapass, säger den brittiska hälsominister Sajid Javid.

Enligt den ursprungliga planen skulle det ha krävts ett vaccinbevis eller ett färskt covidtest till exempel på nattklubbar, vid stora sportevenemang eller stora masstillställningar från och med slutet av september.

U-svängen kommer bara några dagar efter att myndigheterna meddelat att vaccinpass är nödvändigt.

Enligt hälsominister Sajid Javid ändrade sig regeringen efter att ha granskat frågan närmare. Javid säger att passen är onödiga eftersom bland annat en hög vaccineringsgrad, testande, övervakning och nya behandlingsmetoder har förbättrat läget.

Skylt med varning för att covid-19 inte har försvunnit.
Bildtext Skylt med varning för att covid-19 inte har försvunnit.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ändå utesluter man inte att ett coronapass kan visa sig bli nödvändigt i ett senare skede om covidfallen börjar öka kraftigt. Dokumentkravet finns "i reserv" och kan tas fram under hösten eller vintern.

Beslutet gäller England. I Skottland måste alla personer över 18 som vill släppas in på nattklubbar och många andra större evenemangsplatser visa upp ett coronapass från och med oktober. I Wales fattar man beslut i frågan nästa vecka. Nordirland har inte ännu offentliggjort några planer.

Planerna på coronapass har stött på motstånd

Passet har stött på motstånd inom nöjesindustrin, men också bland en del Torypolitiker.

Man har sett det som en allt för stor börda för nattklubbar och nöjessektorn, som ett intrång på människors rättigheter och som en risk för diskriminering.

Andra länder i Europa har tagit i bruk coronapass

Andra länder i Europa har tagit i bruk coronapass i syfte att bättre kunna öppna upp samhället. Reglerna varierar dock i olika länder.

Till exempel i Tyskland har alla 16 delstater olika slags regler, men i allmänhet handlar det om att människor måste visa upp ett negativt covidtest, ett intyg på vaccinering eller ett intyg på återhämtning efter insjuknande i covid-19, om de vill äta, dricka och dansa i lokaler inomhus.

I Frankrike krävs det pass på barer, caféer, restauranger, museer och andra ställen där folk samlas, samt i buss, tåg och flygplan i fjärrtrafik.

I Italien – där till exempel diskoteken inte har öppnats sedan pandemin började – krävs det så kallade gröna pass för måltider inomhus, konsertbesök och inom delar av kollektivtrafiken.