Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska kristdemokrater tappar stöd strax före förbundsdagsvalet– gick man till val med fel kandidat?

Från 2021
CSU-chefen Markus Söder talar på stadion.
Bildtext CSU-ledaren Markus Söder vägrar se valet som förlorat.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Med mindre än två veckor kvar till det tyska förbundsdagsvalet är förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater i en djup kris. I opinionsmätningarna ligger man plötsligt bakom socialdemokraterna och utsikterna att vinna valet ser allt sämre ut. I synnerhet bland de bayerska kristdemokraterna är många av åsikten att man gick till val med fel kandidat.

Genom valmöten på fotbollsarenor runtom i delstaten vill de bayerska kristdemokraterna få fart på en valkampanj som allt mer håller på att utveckla sig till en katastrof för systerpartierna CDU och CSU.

Med ständigt återkommande varningar för en framtida vänsterregering kämpar CSU-ledaren och den bayerske regeringschefen Markus Söder i det här skedet desperat om varje röst för CDU och CSU.

– Låt oss inte tappa modet och se valet som förlorat. Naturligtvis är läget svårt men vi visste att det skulle bli allvar då en framgångsrik förbundskansler efter 16 år lämnar sin post.

– Vi visste också att vänstern nu försöker utnyttja chansen att komma till makten och det hänger nu på oss att sätta stopp för det här, säger Söder.

Det här gör han genom att varna för bland annat en enorm framtida skuldsättning, en högre ekonomisk belastning för medelklassen och en sämre säkerhet i samhället.

Det här skulle enligt Söder vara ett faktum i fall av att socialdemokraterna och de gröna bildar regering, eventuellt ännu med vänsterpartiet Die Linke som tredje regeringsparti.

Socialdemokraterna går starkt framåt

Det är en kväll bara några veckor före valet då omkring 500 personer samlas på fotbollsstadion i Nürnberg, en arena som rymmer 50 000 åskådare.

Att det är så få på plats beror delvis på de gällande coronareglerna, men samtidigt ger det också en rätt bra bild av stämningen i valkampanjen.

Det går allt annat än bra för kristdemokraterna just nu och allt fler väljare verkar, åtminstone enligt opinionsundersökningarna, vända CDU och CSU ryggen.

I hela landet har de två partierna nu ett stöd på mellan 20 och 22 procent, medan man ännu i början av året låg på över 35 procent. I Bayern ligger CSU på för partiet rekordlåga 28 procent.

Socialdemokraterna å sin sida ligger för tillfället på omkring 25 procent, då man under de senaste åren till och med har legat under 15 procent.

– Vi har hamnat står i en återvändsgränd och vi kommer helt enkelt inte längre ut. Så ser jag på situationen, säger Patrick Le Dallour, fransman och CSU-medlem.

– Det blir nog svårt, men inget är omöjligt. Man har ett bra valprogram och vi får se hur väljarna tar emot det, säger Jessica Weiß.

Markus Söder talar inför publik på  stadion i Nürnberg.
Bildtext Bayerska kristdemokrater på stadionturné i Nürnberg.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Bättre med Söder som kandidat?

Där det ännu under sommaren gällde som nästan säkert att kristdemokraterna kommer att styra landet också efter att Angela Merkel tackar för sig är situationen alltså nu en helt annan.

De sedan länge krisande socialdemokraterna har plötsligt och överraskande gått förbi kristdemokraterna i alla opinionsmätningar. Det här har man främst gjort tack vare finansminister Olaf Scholz, partiets kandidat till posten som förbundskansler.

– Olaf Scholz må vara en erfaren minister, men samtidigt frågar jag mig nog om han har vad som krävs av en kansler, säger CSU-chefen Söder.

Bland många CSU-väljare har valet redan nu en bitter bismak. Man hade gärna sett den egna partichefen som kandidat för kanslerposten. Med CDU-chefen Armin Laschet vid rodret håller valet nu på att gå förlorat.

– Med Söder skulle man nog ligga bättre till i opinionsmätningarna. Jag tror att många är besviken över Armin Laschet och man ser inte att han är lämpad för posten som kansler, säger Jessica Weiß.

– Många väljare har väl också fått nog efter 16 år av regeringar ledda av Merkel och kristdemokraterna, fortsätter Weiß.

– Inom ledningen för systerpartiet CDU har man nog fattat fel beslut. Jag skulle hellre ha sett vår bayerske regeringschef som kandidat. Då skulle vi knappast ha hamnat i den här situationen, säger Patrick Le Dallour.

"Hoppet dör sist"

Att man med Armin Laschet har ställt upp med fel kandidat verkar också vara en åsikt, åtminstone bland vissa i CSU-ledningen.

Partiets generalsekreterare Markus Blume konstaterade i en intervju i förra veckan att man naturligtvis sku ha varit i en bättre position med Söder i spetsen.

Söder själv betonar ändå i sitt tal att de två kristdemokratiska partierna nu måste hålla ihop om man vill vinna de kommande valet. Bland publiken på läktaren finns också de som inte helt har tappat allt hopp.

 – Vi måste komma bort från fixeringen vid personer och få ut budskapet att man här inte väljer en kansler utan ett parti med ett program. Här återstår mycket att göra före valdagen, säger Frank Hummert.

– Hoppet dör sist. Självklart ser jag att vi har alla möjligheter att vinna valet. Därför har jag kommit hit i kväll, fortsätter Hummert.

Diskussion om artikeln