Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bensinförsäljningen i Nagu gästhamn tar slut i oktober – lokal företagare: "Min första tanke var att det är katastrofalt om försäljningen tar slut"

Uppdaterad 13.09.2021 09:31.
Förbindelsefartyget Östern kommer iland i Nagu Gästhamn.
Bildtext Det kan speciellt under sommarmånaderna bli trångt på det lilla området då båtgästerna köar till bränslestationen och förbindelsebåten tar iland eller lägger ut.

Föråldrade bränsletankar och hårdare miljökrav kan avsluta bränsleförsäljningen i Nagu gästhamn för gott. I oktober tar bensinförsäljningen slut och från årsskiftet krävs det stora investeringar om verksamheten alls ska kunna fortsätta. Till och med årsskiftet ska man kunna tanka diesel som det ser ut nu.

Det krävs kring 150 000 euro enligt Pargas stad för att byta ut de föråldrade bränsletankarna och modernisera tekniken vid bränslepumparna i gästhamnen. Dessutom kan det bli aktuellt att investera i bryggan där man stannar och tankar då den är i behov av att byggas ut och moderniseras.

Staden har nu inlett en marknadsdialog för att se om det finns intresse att fortsätta bränsleförsäljningen efter årsskiftet då det nuvarande kontraktet med Strandbo Group går ut.

– En marknadsdialog är inte en offertrunda utan de aktörer som är intresserade kan ta kontakt och så kan vi gemensamt diskutera oss fram, säger Jonas Nylund, teknisk chef vid Pargas stad. Redan nu har två aktörer som kunde vara intresserade av en fortsättning tagit kontakt.

Jonas Nylund
Bildtext Jonas Nylund, teknisk chef vid Pargas stad hoppas att alla som är intresserade tar kontakt med staden gällande bränsleförsäljningen i Nagu.

Efter marknadsdialogen har staden bättre insyn i vad som kan krävas för en fortsättning, och då är det också lättare att genomföra en konkurrensutsättning.

– Stadens investeringsbudget är mycket stram för tillfället och därför tror jag inte att staden har möjlighet att göra de investeringar som krävs för en fortsättning, säger Nylund. Men ifall det finns intresse att ta över kan staden diskutera längden på hyreskontraktet eller se om det finns andra lösningar.

Få företagare villiga att ansvara för bränsleförsäljningen

Då Yle Åboland ringer runt till företagare för att fråga hur de ser på situationen är få villiga att kommentera.

– Vi vill inte i det här skedet kommentera något, men vi kan vara intresserade av en fortsättning om det blir aktuellt och ifall vi kan komma överens med staden om detaljerna, säger Kenneth Lindström som är styrelseordförande för Strandbo Group som för tillfället sköter bränsleförsäljningen.

Familjeföretaget som driver bensinmacken på Kyrkbacken är inte intresserade av att ta över verksamheten i gästhamnen.

– Nej vi är inte alls intresserade trots att vi drev verksamheten för många år sedan, säger Nina Båge.

Hotel Strandbo i Nagu
Bildtext Företaget som driver hotellet i Nagu har hittills tagit hand om bränsleförsäljningen i hamnen.

Företaget som idag driver Nagu gästhamn kan inte nås för en kommentar.

Den enda företagare som är villig att ens på något sätt kommentera bränsleförsäljningen och dess inverkan på området kring gästhamnen är företagaren Richard Smeds.

– Skulle du ha frågat mig för tio år sedan om jag var intresserad av att ta över verksamheten skulle jag ha sagt kanske, men idag är jag inte alls intresserad, säger Smeds som bland annat driver många matrestauranger i Nagu.

Man vid en minigolfbana.
Bildtext Företagaren Richard Smeds ser hellre det som en möjlighet än som en katastrof ifall bränsleförsäljningen i Nagu gästhamn tar slut.

Första gången Smeds hörde om att bränsleförsäljningen hotar att ta slut i gästhamnen, såg han att det är en katastrof men då han funderat på det så ser han att det kan finnas nya möjligheter i förändringen.

– Jag hatar att stå och köa i hamnbassängen i Nagu då jag ska tanka min båt och kan tro att andra gör det också eftersom det är både trångt och bökigt här, säger Smeds. Ifall bränsleförsäljningen flyttar en bit bort kan kanske området där bränslemacken står idag byggas om till bryggplatser för dagsresenärer eller liknande.

Vikom Marina öppnar egen bränsleförsäljning inom kort

Ett stenkast från Nagu gästhamn ligger Vikom Marina som är fem före klar att börja sälja bränsle för ortsbor och turister.

– Vi inleda försäljningen den här månaden om alla granskningar kan göras enligt tidtabell, säger Pekka Sillanpää som är vd för Vikom Marina. Jag har inte hört om någon som gillar att tanka i gästhamnen och planerna att flytta bränsleförsäljningen har pågått i tio år, så det var dags nu.

Sillanpää tänker fortsätta sälja bränsle vid sitt företag oavsett vad Pargas stad har för planer med bränsleförsäljningen vid Nagu gästhamn.

– Många jag talat med har redan nu valt att tanka vid Verkan då det är trångt i hamnbassängen. Speciellt sommartid trängs alla båtgäster där med förbindelsebåten och det gäller att hålla tungan rätt i mun då man ska köa till bränslepumparna, säger Sillanpää.

Nylund säger till Yle Åboland att staden också utreder om ett avslut för bränsleförsäljningen i gästhamnen skulle vara att föredra.

– Alla alternativ är på borden och efter att vi diskuterat med alla parter går vi vidare med det mest realistiska alternativet.

Bensinförsäljningen kan ta slut i Nagu gästhamn
Bensinförsäljningen kan ta slut i Nagu gästhamn - Spela upp på Arenan