Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibansk minister: Kvinnor får studera men på vissa villkor

Abdul Baqi Haqqani, minister för högre utbildning i Afghanistan
Bildtext Abdul Baqi Haqqani, minister för högre utbildning i Afghanistan.

Kvinnor i Afghanistan kommer att få studera vid universitet också nu då talibanregeringen ska bygga upp landet efter flera decennier av krig, men könsuppdelning och islamisk klädkod kommer att vara obligatoriskt, säger talibanernas minister för högre utbildning.

Frågan om kvinnors utbildning har varit en av de centrala frågor som talibanerna står inför när de försöker övertyga världen om att de har förändrats sedan den hårda fundamentalistiska regim som styrde Afghanistan på 1990-talet. Då var kvinnor i stort sett förbjudna att studera eller arbeta utanför hemmet. 

Nu har talibanerna sagt att kvinnor ska kunna studera och arbeta i enlighet med sharialagar och lokala kulturtraditioner men att de strikta klädreglerna gäller. 

Abdul Baqi Haqqani, som är Afghanistans nya minister för högre utbildning, sa i dag under en presskonferens att regeringen inte vill vrida klockan tillbaka 20 år till den tidpunkt då talibanrörelsen senast satt vid makten. 

Enligt Haqqani ska den nya afghanska regeringen "börja bygga upp landet på det som existerar i dag".

Haqqani meddelade att kvinnliga studenter ska undervisas av kvinnor och att klassrummen ska vara separerade, i enlighet med med rörelsens tolkning av islamisk sharialag. 

Enligt ministern finns det lyckligtvis ett stort antal kvinnliga lärare i Afghanistan. Om inga kvinnliga lärare är tillgängliga så kan speciella åtgärder vidtas, och då kan män undervisa kvinnor men så att det sker på ett separerat sätt, sa han.

Slöja blir obligatoriskt för alla kvinnliga studenter. Det är dock oklart om Haqqani syftade på huvuddukar eller en slöja som täcker hela ansiktet.  

Klassrummen bör avskiljas med en gardin om man inte på annat sätt kan skilja åt män och kvinnor.  

Haqqani sa också under dagens presskonferens att könssegregering ska införas i hela Afghanistan och att de ämnen som undervisas vid högskolor kommer att ses över under de kommande månaderna.  

Kvinnor under en protalibansk tillställning vid universitetet Shaheed Rabbani i Kabul 11.9.2021
Bildtext Kvinnor under en protalibansk tillställning vid universitetet Shaheed Rabbani i Kabul 11.9.2021

Källa: Reuters