Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge går till val i dag – marxistiskt parti kan skapa huvudbry

Från 2021
Uppdaterad 13.09.2021 07:24.
Kvinna framför valstuga i Norge
Bildtext Alberte Bekkhus tror att Rødt gör ett kanonval.
Bild: Lucas Dahlström

Erna Solbergs tid vid makten verkar vara slut då norrmännen i dag går till valurnorna. De stora vinnarna kan bli de små partierna, då de större partierna tappar mark.

Utanför en vit valstuga på den stora gågatan Karl Johans gate i centrala Oslo står 21 år gamla Alberte Bekkhus och delar ut flygblad. Hon för kampanj för det radikala vänsterpartiet Rødt som grundades 2007. Partiet som beskrivits som marxistiskt vill ha en fredlig övergång från kapitalism till socialism.

– Vi vill inte sitta i regering, vi är ett systemkritiskt parti och ska vi då sitta och administrera ett system som vi är så oeniga med, frågar sig Alberte Bekkhus.

Rødt har i opinionsmätningar ett stöd på knappt 5 procent och ser ut att få dubbelt så många röster i det här valet jämfört med 2017. På grund av sin radikala hållning ses de inte som ett seriöst alternativ för att sitta i regeringen, men de kan ändå få en del att säga till om.

– Vi tror att vi kan få ut mer av ett samarbetsavtal med regeringen än att sitta i den, säger Bekkhus.

Orsaken till att Rødt kan få en del att säga till om är att partiet tillsammans med andra mindre partier verkar ta röster av de stora partierna. 

Bjørnar Moxnes
Bildtext Rødts ledare Bjørnar Moxnes.
Bild: Stella Pictures

De senaste opinionsmätningarna har alla pekat på att det kommer bli ett regeringsskifte i Norge, där det borgerliga blocket får ge vika för en rödgrön regering.

Det socialdemokratiska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre ses som den självklara statsministerkandidaten, men hans drömregering tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk Venstre ser inte ut att få en egen majoritet i Stortinget. Då måste man söka stöd hos de mindre partierna, så som Miljøpartiet De Grønne (MDG) och Rødt.

– De kan säga och tycka vad de vill om oss, men jag tror att de blir beroende av vårt stöd, säger Bekkhus.

Stortinget badar i solsken.
Bildtext Kampen om vem som får sitta i Stortinget avgörs på måndag.
Bild: Lucas Dahlström

Enligt de sista opinionsmätningarna inför valet verkar både MDG och  Rødt komma över spärrgränsen på fyra procent, vilket innebär att partierna får betydligt fler mandat i Stortinget än om de hamnar under gränsen.

“Mellanmjölkspartiet” Arbeiderpartiet går mot historiskt dåligt resultat

Samma opinionsmätningar visar att både Arbeiderpartiet och det nuvarande statsministerpartiet Høyre kommer att tappa flera mandat i Stortinget.

– Vissa kanske kan kalla oss ett mellanmjölksparti och då plockar vi inte upp folk som exempelvis endast fokuserar på miljöfrågan, de som vill att vi släpper oljan omedelbart, säger Markus Ingvarsson som för kampanj för Arbeiderpartiet.

Man framför Arbeiderpartiets valstuga i Norge.
Bildtext Markus Ingvarsson är från Göteborg men för kampanj för Arbeiderpartiet av solidariska skäl.
Bild: Lucas Dahlström

Han menar att orsaken till att små partier får ett högre stöd är att det finns många människor som endast fokuserar på enstaka frågor, och kräver förändring direkt.

– Arbeiderpartiet försöker precis som Socialdemokraterna i Sverige, Danmark och Finland vara mera i mitten av det här och ha en rättvis övergång i flera frågor där andra är mer radikala, säger Ingvarsson.

En lejonstaty utanför Stortinget.
Bildtext Ett stenlejon vaktar Stortinget i Oslo.
Bild: Lucas Dahlström

Trots att Arbeiderpartiet i de senaste mätningarna går mot sitt sämsta valresultat sedan 2001, kommer de med all sannolikhet bli det största partiet i Stortinget.

– Jag tror folk vill ha förändring efter åtta år av en borgerlig regering, säger Ingvarsson.

“FrP: Vi har inte förlorat hoppet”

Lite längre ner längs Karl Johans gate står Tore Wiik ensam kvar som sista man vid invandringskritiska Fremskrittspartiets (FrP) valstuga och delar ut partiets flygblad. FrP såg länge ut att göra ett dåligt val, men har under valets slutspurt fått vind i seglen. De ser nu ut att behålla platsen som landets tredjestörsta parti.

– Jag tror att folk har märkt att vår oljepolitik är förnuftig, säger Wiik.

Tore Wiik skrattar.
Bildtext Tore Wiik hoppas att Fremskrittspartiet och det borgerliga blocket får majoritet.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Partiet vill att Norge ska borra efter mer olja än vad man gör i dag, och deras hållning har inte helt överraskande stöd i de områden av landet som är beroende av oljenäringen.

FrP lämnade den borgerliga regeringen i januari 2020, efter att Norge tagit emot en terrormisstänkt kvinna från ett läger i Syrien. Men trots det hoppas Wiik på en fortsatt borgerlig majoritet i Stortinget.

– Vi har inte gett upp hoppet. Jag tror att folk kommer ändra sig på valdagen och rösta på oss, säger han.

Vallokalerna stänger klockan 22 i kväll finsk tid.

Diskussion om artikeln