Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea testade kryssningsmissiler med lång räckvidd – första testen på flera månader

Från 2021
Uppdaterad 13.09.2021 09:13.
De här bilderna på avfyrandet av en kryssningsmissil publicerades av den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA på måndag morgon.
Bildtext De här bilderna på avfyrandet av en kryssningsmissil publicerades av den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA på måndag morgon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nordkorea har under helgen testat en ny typ av långdistanskryssningsmissiler. Det uppger Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA, som rapporterar att testerna lyckades väl. Enligt experter kan det här vara den första nordkoreanska kryssningsmissilen med kärnvapenkapacitet.

Kryssningsmissilerna avfyrades både på lördag och på söndag. Enligt KCNA färdades de 1 500 kilometer innan de träffade sina mål och föll ner i nordkoreanskt territorialvatten.

KCNA beskriver den här nya missiltypen som "ett strategiskt vapen av stor betydelse" som ger Nordkorea "ännu ett effektivt avskräckande medel" mot fientliga krafter.

Nyhetsbyrån Reuters har intervjuat Nordkoreaexperten Ankit Panda vid den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace.

Han tror att det här är den första nordkoreanska kryssningsmissilen med kärnvapenkapacitet.

Det är fortfarande oklart om Nordkorea har lyckats utveckla tillräckligt små kärnstridsspetsar för ändamålet.

USA och Sydkorea granskar som bäst uppgifterna om Nordkoreas senaste provskjutningar.

Också kryssningsmissiler utgör ett allvarligt hot

Det här var de första nordkoreanska missiltesten som rapporterats sedan i mars, då landet genomförde test med en ballistisk kortdistansmissil.

Ballistiska missiler styrs bara under avfyrningsfasen, medan kryssningsroboten kan styras under en stor del av färden.

Nordkoreanska provskjutningar med kryssningsmissiler väcker i allmänhet mindre uppmärksamhet än testerna med ballistiska missiler, eftersom de inte uttryckligen förbjudits i FN-resolutioner, skriver Reuters.

Men kryssningsmissiler utgör inget mindre hot än ballistiska missiler, påpekar experter både för nyhetsbyråerna AFP och för Reuters.

– Om Nordkorea lyckats utveckla tillräckligt små kärnstridsspetsar, så kan de också monteras på kryssningsmissiler, säger Nordkoreaexperten, professor Park Won-Gon vid Ewha-universitetet i Seoul.

Park tror att helgens missiltester var ett svar på Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövning i augusti.

Nedrustningssamtalen har gått i stå

USA:s försvarsministerium Pentagon har kommenterat Nordkoreas senaste missiltester med att "de utgör ett hot mot grannländerna och bortom dem".

Samtalen om nedrustning av Nordkoreas kärnvapenprogram gick i stå 2019, efter möten och många yviga gester mellan USA:s förre president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Trumps efterträdare Joe Biden har visat intresse för diplomatiska ansträngningar för att uppnå nedrustningsmål, men har inte uttryckt någon vilja att lätta på sanktionerna mot Nordkorea.

I morgon ska förhandlare från USA, Sydkorea och Japan mötas i Tokyo för att diskutera möjliga vägar framåt.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln