Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Morgonkollen: Små partier kan bli stora vinnare i Stortingsval i Norge – och fyra andra nyheter att ha koll på

Norges statsminister Erna Solberg har hamnat i blåsväder. Här en arkivbild från Solbergs besök i Litauen i september i fjol.
Bildtext Är Erna Solbergs saga all? Opinionsmätningar pekar på att statsministerpartiet Høyre tappar flera mandat då norrmännen går till valurnorna i dag.

God morgon! Här får du några nyheter att inleda veckan med.

Små partier kan bli stora vinnare då Norge går till val

Erna Solbergs tid vid makten verkar vara slut då norrmännen i dag går till valurnorna.

Inför valet ser de större partierna ut att tappa mark, vilket kan göra de små partierna till stora valvinnare.

Till exempel ser det vänsterradikala partiet Rødt ut att få dubbelt så många röster i det här valet jämfört med 2017. De ses ändå inte som ett seriöst alternativ för att sitta i regeringen, på grund av sin radikala hållning.

– Vi tror att vi kan få ut mer av ett samarbetsavtal med regeringen än att sitta i den, säger Alberte Bekkhus, kampanjaktiv för Rødt.

Det nuvarande statsministerpartiet Høyre och Arbeiderpartiet ser enligt opinionsmätningarna i sin tur ut att tappa flera mandat i Stortinget.

Vallokalerna stänger klockan 22 i kväll finsk tid.

Nordkorea testade nya kryssningsmissiler för långdistans

Nordkorea har under helgen testat en ny typ av långdistanskryssningsmissiler, uppger Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Enligt experter kan det här vara den första nordkoreanska kryssningsmissilen med kärnvapenkapacitet.

De här bilderna på avfyrandet av en kryssningsmissil publicerades av den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA på måndag morgon.
Bildtext Bilder på avfyrandet av en kryssningsmissil publicerades av den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

USA:s försvarsministerium Pentagon har kommenterat Nordkoreas senaste missiltester med att "de utgör ett hot mot grannländerna och bortom dem".

Förhandlare från USA, Sydkorea och Japan möts i Tokyo i morgon för att diskutera möjliga vägar framåt.

"Vårdpersonalens lön och arbetsförhållanden måste ses över"

Förra veckan offentliggjorde Svenska Yle en jämförelse över hur många inom personalen som har sagt upp sig inom olika sjukvårdsdistrikt i Svenskfinland. Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har det i år skett en ökning, speciellt bland vårdpersonalen.

Många vårdare är trötta och funderar på att byta jobb - och det behövs en bred uppslutning för att åtgärda vårdbranschens problem, skriver Svenska Yles reporter Anders Karlsson i en kommentar.

Sairaanhoitaja potilashuoneen ovella, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Bildtext Det är dags att agera för att vårdarna ska orka jobba, skriver Svenska Yles reporter Anders Karlsson.

En bransch som hela tiden får negativ publicitet lockar inte 200 000 nya anställda, som enligt Institutet för hälsa och välfärd behövs inom 15 år.

Det är upp till arbetsgivare och framtidens politiker att se till att problemet blir löst, men Karlsson efterlyser också solidaritet mellan olika yrkesgrupper.

Tea bytte yrke då det inte fanns svenskspråkigt nattdaghem – nu har huvudstadsregionens första dygnetruntdaghem öppnat i Esbo

Barn med föräldrar som arbetar kvälls- eller nattskift har rätt till skiftesvård på daghem.

I huvudstadsregionen har det ändå varit svårt att få nattvård för barn på svenska - men i höst öppnade huvudstadsregionens första dygnetruntdaghem i Alberga i Esbo.

Att det är svårt att få nattvård för svenskspråkiga barn har Tea Ljungqvist erfarenhet av.

Ljungqvist vidareutbildade sig från närvårdare till sjukskötare för att kunna arbeta något bekvämare tider, då kvällsdagiset hennes dotter gick på stängde redan klockan 22.

I de flesta kommuner i huvudstadsregionen kan nattvård enbart ges på finskspråkiga daghem. Helsingfors och Grankulla bygger ändå nya daghem med möjlighet till svenskspråkig nattvård.

En kvinna står framför ett fönster. Hon ser in i kameran, och ser allvarlig ut.
Bildtext Tea Ljungqvists arbetsskift kunde sluta klockan 22, samtidigt som den svenskspråkiga skiftesvården stängde.

Husdjursägare får mer ansvar – ska förhindra okontrollerad reproduktion i ny djurskyddslag

Finlands djurskyddslag från 1966 har länge kallat för daterad, men nu under hösten är en ny djurskyddslag på remissrunda.

Den nya djurskyddslagen, eller lagen om djurens välmående, vill bland annat förhindra förekomsten av katt- och valpfabriker, med hjälp av en bestämmelse om att husdjursägare ska hindra sina djur från okontrollerad reproduktion.

Djurskyddsfrågor har varit på tapeten under den senaste tiden.

Tidigare i år blev det klart att alla hundägare från och med 2023 ska id-märka och registrera sina hundar, och medborgarinitiativet om katters id-märkning och sterilisering behandlas i riksdagen om några månader.

Två hundvalpar invid ett galler.
Bildtext Hundar ska id-märkas och registreras från och med år 2023.

Vädret

I landets västra och östra delar på många håll regn till en början, men småningom klarnar det upp med början i väster. I landets norra del är det mulet och tidvis regnigt, i norra Lappland lokalt och snö eller blötsnö.

Den högsta dagstemperaturen är 10-15 grader, i norra Österbotten och Kajanaland 5-10 grader samt i Lappland 0-6 plusgrader.