Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Knäckt Djokovic missade historiska titeln – Medvedev rubbades inte av buropen och vann US Open

Från 2021
Novak Djokovic.
Bild: EPA-EFE / AOP

Det blev ingen äkta grand slam för Novak Djokovic. Världsettan kunde inte rå på Daniil Medvedev som vann finalen i US Open i tre raka set. Jag är glad att det är över nu, sa Djokovic efter förlusten.

1969 vann Rod Laver samtliga grand slam-turneringar under en säsong och sedan dess har ingen herrspelare lyckats med det konstrycket. Novak Djokovic hade chansen på söndagskvällen men misslyckades.

Efter segrar i Australian Open, Franska mästerskapen och Wimbledon blev Daniil Medvedev för svår i finalen i US Open. Ryssen tog revansch för förlusten i Melbourne och vann med 6–4, 6–4, 6–4.

– Jag vill gratulera Daniil. Om det är någon som förtjänat en grand slam-titel så är det du, sa Djokovic efter finalen.

Djokovic kom inte upp i samma nivå i finalen som tidigare i turneringen. Han var också uppenbart frustrerad då bollarna inte gick hans väg.

Medvedev: Jag ber om ursäkt

I andra set slog han sönder sitt racket, och inför det som skulle bli det sista gamet i tredje set drog han handduken över huvudet och började gråta.

– Jag är glad över att det är över nu eftersom de här veckorna har påverkat mig mycket, både mentalt och känslomässigt, sa Djokovic.

Djokovic hade ändå publiken på sin sida under matchen. Vid flera tillfällen buade de ut Medvedev när han skulle serva.

– Jag ber om ursäkt till dig Novak och dina fans, vi vet alla vad du jagade. Du har uppnått stora saker och för mig är du den främsta spelaren i historien, sa Medvedev.

Daniil Medvedev blev nu den tredje herrspelaren från Ryssland som vann en grand slam-turnering efter Jevgenij Kafelnikov oh Marat Safin.

– Den här segern betyder väldigt mycket för mig och jag kommer att fira under de kommande dagarna. Novak var på väg att bli historisk och jag lyckades stoppa honom. Det ger mycket självförtroende, säger Medvedev.

Diskussion om artikeln