Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israels utrikesminister har nya planer för Gaza – ger löften om stöd på vissa villkor

Från 2021
Palestinsk kvinna med barn i Beit Hanoun i Gaza efter Israels bombningar 29.8.2021
Bildtext Palestinsk kvinna med barn i Beit Hanoun i Gaza efter Israels bombningar 29.8.2021
Bild: LEHTIKUVA / AFP Mahmud Hams

Israels utrikesminister Yair Lapid har föreslagit att levnadsförhållandena för palestinierna på Gaza ska förbättras grundligt på det villkor att Hamas förbinder sig till en långsiktig fredslösning.

Lapids plan innefattar förbättringar i infrastrukturen och sysselsättningen i den fattiga lilla enklaven Gaza där det bor två miljoner människor.

Förbättrade levnadsförhållanden skulle förutsätta att den islamistiska rörelsen Hamas som styr enklaven förbinder sig till att upprätthålla lugn i området.

Våldsamheter förekom igen under veckoslutet mellan israeler och palestinier i Gaza.

Lapid säger sig ha för avsikt att nu lösa "den oändliga våldscirkeln". Han säger sig vilja visa palestinierna "varför de lever i fattigdom, rädsla, våld och hög arbetslöshet".

Ministern säger att han inte är ute efter förhandlingar med Hamas "eftersom Israel inte talar med terrororganisationer som vill förgöra oss".

Lapid – som enligt en överenskommelse om rotation kommer att ta över premiärministerposten om två år – erkänner att hans plan inte ännu är en officiell del av den israeliska politiken, men att den stöds av premiärminister Naftali Bennett.

Löfte om förbättrad infrastruktur och hälsovård i Gaza

Det första steget i planen handlar om infrastrukturen som verkligen behöver förbättras, konstaterade Lapid i går i ett tal på universitetet Reichman i Herzliya.

– Elsystemen ska repareras, gas ska kopplas in, avsaltningsanläggningar för vatten ska byggas, hälsovården ska förbättras betydligt och byggandet av hus och transportvägar ska komma igång.

I utbyte måste Hamas förbinda sig till ett långvarigt lugn.

– Om Hamas bryter mot överenskommelsen avbryts hela processen.

Yair Lapid påpekade att planen också involverar ett internationellt engagemang, speciellt från Egyptens sida.

Gaza ska få en hamn och en transportförbindelse med Västbanken

Om de första stegen lyckas kommer Gaza småningom att få en egen hamn. Enligt Lapid ska det skapas en konstgjord ö vid kusten så att det blir möjligt att bygga en hamn. Vidare utlovas en transportförbindelse mellan Gaza och Västbanken.

Lapid sa att han har presenterat planen för "partners i arabvärlden", USA, Ryssland och EU.

Palestinsk man synar spåren efter Israels attack 12.8.2021 i Rafah i Gaza.
Bildtext Palestinsk man synar spåren efter Israels attack 12.8.2021 i Rafah i Gaza.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Said Khatib

Våldsamheterna fortsätter – spänningen mellan Israel och Hamas har ökat

Bara några timmar efter Yair Lapids besked blossade det upp nya våldsamheter.

Enligt israeliska militärkällor sköts det en raket från Gaza mot Israel – för tredje gången på tre dagar. Israel besvarade attacken och gjorde flygräder mot Hamas militäranläggningar och mot en tunnel i Gaza.

Det finns inga uppgifter om döda eller skadade.

Ett fullskaligt krig utkämpades mellan Israel och Hamas i maj – det fjärde sedan 2008. Kriget slutade med en vapenvila som medlades fram av Egypten.

FN:s höga kommissionär för mänskliga rättigheter konstaterade då att de israeliska räderna mot Gazas territorium hade lett till en utbredd förstörelse av civil infrastruktur.

Palestinier kastar sten i Gazas gränsområde 21.8.2021
Bildtext Palestinier kastar sten i Gazas gränsområde 21.8.2021
Bild: LEHTIKUVA / AFP Said Khatib

Gazaborna inträngda och ekonomin ödelagd

Gaza är ett ytterst fattigt territorium där befolkningen till stor del består av ättlingar till dem som flydde från sina egendomar eller tvingades på flykt i samband med krig då staten Israel bildades 1948.

Den islamistiska militanta gruppen Hamas har styrt Gaza sedan segern i det palestinska valet 2007. Sedan dess har israeler och palestinier drabbat samman i fyra krig och dessutom har det förekommit otaliga mindre stridigheter.

Hamas kräver att Israel upphör med blockaden som har ödelagt Gazas ekonomi.

Det bor två miljoner palestinier i Gaza. De är "instängda" i enklaven på grund av Israels blockad. Israel motiverar blockaden med att det handlar om att se till att vapen inte kommer in i Gaza.

Qatar har utlovat nödhjälp till familjer i Gaza. Israel kräver dock garantier för att Hamas inte använder biståndspengar till militära ändamål.

Oroligheter förekommer ständigt i gränsområdena.

Hamas betraktas som en terroristgrupp

Ett långvarigt dödläge har existerat i relationen mellan Israel och Hamas.

Israel, USA och många europeiska stater betraktar Hamas som en terroristgrupp.

Hamas säger å sin sida att organisationen har rätt att protestera mot ockupationen av palestinskt område och att palestinierna väntar på att få en självständig palestinsk nation.

Källor: AFP, AP, Reuters