Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 64 procent av finländarna över 12 år fullt coronavaccinerade – antalet som vårdas på sjukhus har ökat något

Ampuller med coronavirusvaccin.
Bildtext Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag, måndag, om 213 nya coronafall i Finland.

Av de 12 år fyllda finländarna har 64,1 procent fått båda doserna av coronavaccin, meddelar Institutet för hälsa och välfärd. Andelen har stigit med 0,2 procentenheter från i går, söndag.

De som fått en dos coronavaccin utgör 82,8 procent av alla 12 år fyllda i Finland.

Antalet som vårdas på sjukhus på grund av coronaviruset har ökat med sex personer sedan i fredags. Antalet som vårdas på intensivvårdsavdelning på grund av covid-19 har likaså ökat med sex personer.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag, måndag, om 213 nya coronafall i Finland. Antalet dödsfall har ökat med fyra stycken till sammanlagt 1047 under hela epidemins gång.

Gott om vaccin i Nyland

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt meddelar samtidigt att det finns gott om både Modernas och Pfizer-Biontechs coronavirusvaccin. Sjukvårdsdistriktets apotek kan leverera den mängd vaccin som kommunerna behöver. 

– Vi kan leverera så mycket vaccin till kommunerna som de behöver. Tillgången till vaccin utgör inget hinder för att vaccinationerna framskrider, säger Kerstin Carlsson som är direktör för sjukvårdsdistriktets apotek.

Samtidigt som det finns gott om vaccin finns det lediga tider för vaccinationer i alla kommuner inom HUS område, säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen. 

Ruotsalainen påpekar att många kommuner dessutom erbjuder popup-vaccineringar där man inte behöver boka tid på förhand.

En förändring som ökar vaccinationstakten inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är att alla kommuner har övergått till ett intervall på sex veckor mellan den första och andra dosen. 

I tjänsten Coronavaccinbokning.fi kan den som ska vaccineras själv gå in för att tidigarelägga tidpunkten för den andra vaccindosen.