Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brist på fönsterglas och dörrar kan försvåra husbyggen: "Det är brist i hela världen"

Från 2021
Utsikt från Villa Hopeapuu vid bostadsmässan 2021 i Lojo.
Bildtext För tillfället larmar leverantörer om brist på glas världen över.
Bild: Milla von Konow

Förra våren fick bristen på virke virkespriserna att skjuta i höjden, samtidigt som allt fler ville renovera sitt hem eller bygga nytt. Nu verkar tillgången på virke ha förbättrats en aning, men istället råder det brist på fönster och dörrar.

– Vi ha fått meddelande från dörr- och fönstertillverkare att det är brist på glas. Det är brist i hela världen, vilket innebär att det kan uppstå leveransproblem senare i höst. Redan nu har vi en del förseningar, men hittills har vi klarat att hålla våra leveranstider.

Det säger Pia Simons, vd för företaget Simons hus.

Simons säger att man under året försökt bygga upp lager av byggmaterial för att minimera materialbristens påverkan. 

– Situationen har inneburit en del extra arbete för oss. Vi har försökt ha material i lager och letat efter nya leverantörer ifall vissa haft slut på det vi har behövt. Ibland har vi också bytt ut en del material för att kunna färdigställa vissa hus. 

Det är coronapandemin som orsakat materialbristen. I början av pandemin stängde en del fabriker sin verksamhet i Europa och exporten av finskt virke ökade, vilket minskade tillgången på virke i Finland.

Samtidigt har byggboomen varit ett faktum världen över, inte endast i Finland, och det här har ytterligare ökat på efterfrågan och exporten.

Pia Simons är vd för Simons element.
Bildtext Vd Pia Simons säger att materialbristen varit utmanande, men att man klarat sig förvånansvärt bra.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Priset på virket stabiliseras

För tillfället ser läget ändå ljusare ut för virkets del, och priserna och tillgången håller på att stabiliseras. Istället har det alltså blivit brist på annat material, såsom dörrar, fönster och plåt.

Teemu Kankaanpää är teknisk chef vid företaget KI-group. Enligt honom har det stora prisökningarna försvårat läget för företagen. 

– Det har varit riskabelt att göra affärer, då priserna stigit med med 30-40 procent på bara några månader. För tillfället måste vi därför se över hur mycket nya byggavtal vi gör, så att vi inte slår ut oss själva. 

I fall materialpriserna stiger efter att man gjort kontrakt är det husleverantören som får betala för de extra kostnaderna, vilket gör att plötsliga prishöjningar kan bli ödesdigra. 

stock som sticker ut på släpet av en skogsmaskin.
Bildtext Priset på virke håller nu på att stabiliseras, efter att ha ökat en längre tid.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Efterfrågan är fortfarande stor 

Coronapandemin har fått byggandet att blomstra och efterfrågan på hus är fortsättningsvis stor enligt både Teemu Kankaanpää och Pia Simons. 

Materialbristen till trots har båda företagen hittills lyckats leverera alla de hus de kommit överens om att bygga. 

– Vi har lyckats bygga klart allt vi kommit överens om att göra, så på det sättet är situationen bra, säger Kankaanpää. 

Men hur tillgången på material utvecklas är osäkert och för tillfället råder det brist på råvaror och komponenter också inom andra branscher än byggbranschen.

Kankaanpää säger att situationen är ohållbar ekonomiskt ifall priserna fortsätter att stiga och leveranstiderna ytterligare förlängs.. Han är ändå svagt optimistisk till att läget nu kommer att lugna sig.

Trots virkesbrist gick sommaren gick bättre än väntat och Pia Simons är därför övertygad om att situationen kommer att bli bättre. 

– Jag tror att situationen lugnar sig så småningom. Jag har svårt att tro att den här obalansen i efterfrågan och tillgång kommer att pågå länge till. 

Diskussion om artikeln