Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hesburger skrider till åtgärder för att förbättra de anställdas arbetsförhållanden: "Vi har inte hört personalen i en tillräckligt hög grad"

Från 2021
Uppdaterad 13.09.2021 16:52.
En närbild på en hamburgare.
Bildtext Flera anställda vid bolaget har vittnat om ohemula arbetsförhållanden. Nu skrider Hesburger till åtgärder för att förbättra situationen.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Hesburger skrider till åtgärder för att förbättra arbetsförhållandena bland de anställda och det arbetet inleds under den här veckan. Det meddelar snabbmatskedjan i ett pressutskick.

Bland annat ska bolaget ta i bruk en tjänst som erbjuder personalen en möjlighet att ge feedback anonymt. Restaurangcheferna ska också få mer stöd i sitt arbete. Om en anställd avslutar arbetsdagen i förtid så ska det här ske i samförstånd med den anställda och dennes chef, och om man jobbar övertid så ska man få ersättning för det.

Yle berättade tidigare om missförhållanden som en del av bolagets anställda har upplevt. De vittnade bland annat om långa arbetsdagar utan pauser, om att ha jobbat övertid utan ersättning, och att de skickats hem i förtid utan att ha fått lön utifrån den överenskomna arbetstiden. Bolaget kritiserades också av fackförbundet PAM.

– Vi har fått mycket feedback från de anställda, pratat med restaurangchefer och granskat resultaten från en enkätundersökning bland de anställda – en undersökning som gjorts av en utomstående aktör. Den kritiska responsen visar att den öppna dialogen mellan ledningen och personalen har varit för sparsam. Det säger Vesa Viitanen, operativ chef vid Hesburger i pressutskicket.

"Vi ber om ursäkt"

Enligt Viitanen har bolagets målsättningar resulterat i att restaurangernas ledning varit för resultatinriktad och då har personalen inte hörts. Det här ska det nu bli en ändring på, intygar Viitanen.

Han meddelar också att bolaget inte reagerat i en tillräckligt hög grad på de omställningar som har skett inom bolaget bland annat i och med coronapandemin. En restaurang kan få beställningar från sex olika kanaler samtidigt och det kan belasta de anställda.

– Även om vi har ökat på personalmängden i takt med att kundmängden har ökat och trots att restaurangen har kunnat avgränsa kundernas möjligheter att göra en beställning via de olika kanalerna om restaurangen har bråttom, så har vi inte reagerat på det här i en tillräckligt hög grad, säger Viitanen.

Bolaget ber också om ursäkt för sina misstag, meddelar Hesburgers vd Kari Salmela.

– En så här stor omställning tar sin tid. Personalbristen inom restaurangbranschen vållar problem också för rekryteringen hos oss. Vi kommer fortsättningsvis att satsa på det här för att garantera att vi har tillräckligt med anställda, säger Salmela.

Diskussion om artikeln