Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Västra åstranden har vuxit till en helt ny stadsdel i Borgå: "När jag såg just den här parken var jag såld"

För ett tiotal år sedan var Västra åstranden i Borgå inte mycket att se. Några hus, en lervälling och så den gamla Fiskarsfabriken. Idag är läget ett annat. Bostadshus efter bostadshus, äldreboenden, ett studiekampus, Konstfabriken med biograf och restauranger, affärer och en gigantisk park i mitten av allt.

Hit flyttade Belinda Andersson för två år sedan med sin man och sina två söner. Den minsta var helt nyfödd då.

- Vi bodde ju i Estbacka som ligger 4 km härifrån centrum. Min man är från Helsingfors och vill inte vara beroende av bil. Vi jobbar båda i huvudstadsregionen och det är ganska kritiskt för oss att det är smidig väg till jobbet. Vi hade kanske inte siktat på det här, men vi tittade på lägenheter i centrumområdet. Men när vi sedan kom hit så blev jag så förtjust i den här parken och området, minns Belinda Andersson.

August Eklöfs park i Borgå.
Bildtext Parken är stor och väl värd att flanera i.

Västra åstranden ligger, som namnet säger, vid ån som rinner genom Borgå. Stadens "gamla" centrum med torget och busstationen ligger på andra sidan. Idag finns nästan allt en barnfamilj behöver till vardags i området.

Hus på Västra åstranden i Borgå speglar sig i Borgå å
Bildtext Nyckelordet i byggandet är "trä".

- Vissa saker måste man ju nog ännu gå över gångbron för, men i den vanliga vardagen finns här nog allting, förklarar Andersson. Här finns rådgivningen, butiker och orkar man någon dag inte laga mat så finns här en lunchrestaurang, fortsätter hon.

2000-talets stora projekt i Borgå

Frågan om huruvida västra åstranden ska räknas som en del av Borgå centrum har ställts många gånger. Vissa tycker att kvarteren precis runt torget är centrum medan andra räknar den här nya stadsdelen till ett utvidgat centrum. En av dem är stadsplaneringschef Dan Mollgren.

- Västra åstranden är en del av Borgå centrum. Den har inte alltid varit det, man har inte heller kanske upplevt det så, men nu är det definitivt en del av centrum. Fortfarande ser vi att mycket är på gång. Det är inte färdigt, för en stad blir aldrig färdig. Västra åstranden är 2000-talets stora projekt i Borgå, berättar Mollgren.

Dan Mollgren på gångbron i Borgå.
Bildtext Västra åstranden är definitivt en del av Borgå centrum, säger Dan Mollgren.

Något som stött på kritik är de många butiker som dykt upp intill Konstfabriken. Det finns de som sett dem som ett hot mot det gamla centrumområdet där affärslokalerna tidvis har stått tomma. Men det oroar inte Mollgren.

- Västra åstranden har mycket bostäder, nya invånare som nog borde bidra till att affärslokalerna i centrum klarar sig bättre och affärerna går bättre. Så jag tycker att man ska tänka så. Tillväxt, nya invånare bidrar till en friskare kommersialism, tror stadsplaneringschefen.

Ett nyt daghem i gult och en massa höghus i bakgrunden.
Bildtext Ett daghem byggs som bäst vid västra åstranden.

Som bäst håller man på att bygga ut strandpromenaden och ännu byggs några hus i området. Ett daghem är också nästan färdigt. Ännu en supermarket och ett hotell finns i planerna. Finns det något Belinda Andersson och hennes familj skulle vilja se på Västra åstranden?

- Jo, en stor allmän lekpark skulle behövas. Husbolagen har nog egna, mindre, sådana men en större lekpark skulle betyda att man bättre kan träffa andra familjer och få nya bekanta här i grannskapet, säger hon.

Dan Mollgren håller med.

- Jo, det är nog bra! Den här parken som byggs här vid stranden ger nog möjlighet för kultur och fritid och också för lek och vistelse. Dessutom finns ännu oplanerat område på södra kanten av Västra åstranden där skulle det kunna planeras en lekpark, säger han.

Diskussion om artikeln