Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksrätten mot Danmarks förra migrationsminister Inger Støjberg framskrider – i dag fick Støjberg försvara sig själv

Från 2021
Danmarks före detta migrationsminister Inger Støjberg.
Bildtext Støjberg hörde till det liberala partiet Venstre fram tills februari i år, då hon valde att lämna partiet efter att hon tvingats bort från posten som partiets vice ordförande.
Bild: AOP

I Köpenhamn har åklagare och försvarsadvokater avslutat sina presentationer av bevis i riksrätten mot den tidigare invandrings- och integrationsministern Inger Støjberg. I dag på måndag inleddes förhöret med Støjberg själv som vittne.

Rättegången handlar om den instruktion som Støjberg gav i egenskap av invandrings- och integrationsministern 2016, om att asylsökande par utan individuell prövning skulle skiljas åt om den ena parten var minderårig.

Instruktionen visade sig vara olaglig, något som en granskningskommission kommit fram till att Støjberg var medveten om. Støjberg anklagas också för att ha vilselett folketinget i frågan.

"Ville skydda flickor"

Själv förnekar Støjberg att hon beordrat någon att göra något olagligt och säger att hennes avsikt varit att skydda minderåriga flickor, så kallade barnbrudar, i danska flyktingboenden.

Totalt hann 23 par separeras innan instruktionen stoppades. I de flesta fall hade parterna ungefär samma ålder, men det fanns enstaka fall där ålderskillnaden var större.

Förhöret av Støjberg fortsätter i morgon på tisdag, och avslutas på onsdag. Domen i riksrättsprocessen väntas i december.

Inger Støjberg är den sjätte ministern någonsin i Danmark som ställs inför riksrätt.

Källor: DR, TV2, SR