Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skolattacken i Kuopio uppe i hovrätten: "Visst var det väldigt fel gjort"

Från 2021
Mannen som åtalas för skolattacken i Kuopio i hovrätten.
Bildtext Behandlingen av skolattacken inleddes i hovrätten förra veckan. På måndagen hördes den åtalade 26-åringen.
Bild: Antti Karhunen / Yle

Mannen som dödade och skadade sina studiekamrater i Kuopio för två år sedan hördes i hovrätten i dag. 26-åringen svarade på frågor på samma sätt som i tingsrätten: Lugnt och utan några synbara känsloreaktioner.

En person dog och ett tiotal skadades då den åtalade gick till attack med ett svärd i läroinrättningen Savon ammatiopisto för snart två år sedan. Mannen studerade vid skolan, och offren var hans studiekamrater.

Östra Finlands hovrätt inledde behandlingen av skolattacken i Kuopio förra veckan.

På måndagen berättade mannen för hovrätten om sin dag den 1 oktober 2019, som började med att han på morgonen gick till posten för att hämta ett sabelliknande svärd han hade beställt på nätet.

Den åtalade var fåordig. Till exempel när den dödade 23-åringens advokat Markku Savolainen frågade honom i vilket skede han orsakade vissa skador var hans svar att han inte minns.

– Så är det bara. Den dagen har många minnesluckor, sa den åtalade.

På samma sätt som i tingsrätten sa mannen också nu i hovrätten att han skulle ha dödat alla studerande i klassrummet om det hade varit möjligt.

Han fick också frågan om vad han tänker om dådet just nu.

– Visst var det väldigt fel gjort, inte kan jag säga något annat. Men det gick nu så där, sa han.

Svaret liknar det han sa i tingsrätten i fjol höstas. Under förundersökningen uttryckte mannen ingen ånger, men i tingsrätten sa han att han skulle skulle ha handlat annorlunda ifall han hade haft det valet.

Tisdag bakom stängda dörrar

Frågor som handlar om mannens sinnestillstånd kommer att behandlas i rätten på tisdag, då mannen kommer att höras på nytt. Eftersom det rör hälsoinformation har hovrätten bestämt att frågan behandlas bakom stängda dörrar.

Centralt i den åtalades klagan till hovrätten är att han anser att hans tillräknelighet var nedsatt då han genomförde attacken, och att han därför borde dömas till ett kortare fängelsestraff än livstids fängelse.

För livstids fängelse är villkorlig frigivning möjlig när minst 12 år av fängelsestraffet har avtjänats. För kortare fängelsestraff kan fångar villkorligt friges när de har avtjänat hälften av straffet.

En sinnesundersökning gjordes redan under förundersökningen. I sitt uttalande uppgav Institutet för hälsa och välfärd att mannen var tillräknelig, och tingsrätten var enig.

Den åtalade har tidigare sagt att han har känt hat mot andra människor och mot världen. Enligt mannen var hans avsikt att dö i polisinsatsen.

Studerande vittnar om panik i trångt klassrum

Tingsrätten dömde mannen i fjol för ett mord och 20 mordförsök. I sin överklagan till hovrätten kräver mannen bland annat att en stor del av åtalen för försök till mord förkastas.

Tingsrätten ansåg att också de studerande som lyckades fly klassrummet oskadda var i livsfara. Därför dömdes mannen för försök till mord också mot dem.

Enligt mannens överklagan hade han inte klassrummet under sådan kontroll att han skulle ha hotat alla till livet. Därför har mycket av rättegången i hovrätten handlat om hur de studerande lyckades fly klassrummet.

På måndagsförmiddagen hörde hovrätten bland annat en studerande som lyckades kasta en stol på mannen och sedan fly utan att få några fysiska skador.

– Jag funderade på vad jag kan göra. Datordisplayen går inte att kasta eftersom dess sladd sitter fast, och tangentbordet är för lätt. Jag tänkte att en stol är bra, men att jag måste vänta på rätt tid att kasta den, berättade hon.

En annan studerande berättade hur hen lyckats fly efter stolkastet.

– Det var fullt kaos i klassen, situationen var förvirrad. Sedan uppstod det ett fönster för att sticka, då måste man ta chansen. Man visste inte om man skulle kunna fly om man inte gjorde det då.

Rättegången kommer att fortsätta på tisdag. Hovrätten ger sin dom i ett senare skede.