Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Träna aldrig sjuk – och ha tålamod att vila: "Du höjer inte din form genom att återvända så snabbt som möjligt"

Från 2021
Uppdaterad 14.09.2021 14:56.
Mia Åstrand tränar.
Bildtext Mia Åstrand tränade sjuk och nu kanske aldrig kan idrotta igen.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Förhasta dig aldrig tillbaka efter en förkylning. Det förbättrar inte formen – och kan ha ödesdigra följder. Efter en vecka med feber tar det månader innan du är fullt återställd.

Funderar du på att gå till gymmet eller ut och jogga trots lite halsont eller lätt snuva? Tänk om.

Du förlorar ingenting på att stanna hemma under täcket. Tvärtom gör du mer skada än nytta genom att träna med virus i kroppen.

– Det är farligt att träna sjuk. Vi kan aldrig på förhand veta vem som drabbas av följdsjukdomar. Och det kan sätta punkt för din karriär, säger en av Finlands ledande idrottskardiologer Kirsi Korpi på Hjärtsjukhuset.

En för tidig och tung belastning kan leda till hjärtmuskelinflammation, som satte punkt för den lovande handbollsspelaren Mia Åstrands karriär. Hon berättade i Sportliv hur hon aldrig hört om farorna med att träna sjuk – innan det var för sent.

– Jag hoppas ingen annan måste gå igenom det jag har gjort, och jag vill att alla förstår hur allvarligt det här är och att det kan hända vem som helst, säger Åstrand i Sportliv.

När hjärtat sviker - Mia Åstrand tränade sjuk och nu kan livet som idrottare vara över - Spela upp på Arenan

Varför händer det då att till och med elitidrottare tränar trots de uppenbara riskerna? Dels känner alla fortfarande inte till hoten, dels saknas tålamodet att vänta tillräckligt länge.

Har du en gång tränat småsjuk och klarat dig utan följdsjukdomar gör man det lätt på nytt, säger den tidigare landslagsskridskoåkaren Korpi. Hon har bland annat fungerat som Finlands läkare i vinter-OS 2018 samt HIFK:s lagläkare i herrarnas fotbollsliga.

Enligt hennes erfarenhet tenderar individuella idrottare följa rekommendationerna bättre än lagidrottare.

– Om du har en match nästa dag vill du kanske inte nämna din halsont, eftersom det kan innebära att du tappar din plats i laget. Det sociala trycket spelar stor roll, säger Korpi.

Ifall man i gengäld förstår att ta ett steg tillbaka genast vid första förkylningssymptom – och servar immunförsvaret genom att vila, äta rätt och hålla sig varm – kanske sjukdomen aldrig slår ut.

När man väl insjuknar är nyckelordet tålamod, vilket kan vara en bristvara bland idrottare som är rädda för att halka efter konkurrenterna.

– När du blir sjuk måste du helt enkelt vila och göra det tillräckligt länge. Många idrottare tänker att du omedelbart måste återvända till träning, att det är bäst med tanke på din form. Det stämmer inte, säger Korpi.

– Du höjer inte formen genom att återvända så snabbt som möjligt. Tvärtom försämrar det din form, och belastning i ett för tidigt skede möjliggör för viruset att sprida sig till hjärtat.

Tar månader att återhämta sig från febervecka

Hur märker man då att hjärtat kan ha tagit skada? Ett tydligt symptom är bröstsmärta.

– Då ska man genast uppsöka läkare. Många idrottare har hög smärttröskel och skjuter upp läkarbesöket. Det kan i sin tur försvåra fastställandet av diagnosen och leda till ännu större skador.

En idrottare kan återvända till toppnivå efter en hjärtmuskelinflammation, men återhämtningstiden är också i bästa fall sex månader. Och har man en gång drabbats är också sannolikheten högre att man drabbas igen.

Det som är viktigt att betona är att du inte kan få dina förlorade träningsdagar tillbaka.

Kirsi Korpi

Att bli fullt återställd efter en förkylning tar tid. Det är fullständig vila som gäller fram till att symptomen försvunnit, och efter det ska man ta sig tillbaka steg-för-steg.

Om man haft över 38-gradig feber i ett par dygn tar det 2–3 veckor innan man är återställd. Har man feber i en vecka tar det 2–3 månader. Vid 38-gradig feber sjunker muskelnivåerna och de aerobiska tröskelnivåerna, vilket måste beaktas i träningen.

Korpi konstaterar att feberns inverkan på kroppen kommer som en överraskning för många.

– Alla har vi upplevt att man blir andfådd och känner sig kraftlös efter en febersläng, och det tar sin tid innan den aerobiska tröskeln och muskelkonditionen är tillbaka på samma nivå, påminner hon.

– Det som är viktigt att betona är att du inte kan få dina förlorade träningsdagar tillbaka. Du kan alltså inte raka vägen återvända till träningsprogrammet du hade innan, utan måste lyssna på din kropp och anpassa träningen. Programmet är inte viktigast, utan återhämtningen.

En pojke håller upp en skylt med texten "Get well soon Eriksen" där han står på läktaren under matchen mellan England och Krotatien.
Bildtext Fallet Christian Eriksen öppnade många ögon.

Vid corona gäller minst sju symptomfria dagar och tio dagar sedan ett positivt test. Detta i enlighet med ett detaljerat "return to play"-protokoll (läs mera på finska här).

I protokollet finns noggranna anvisningar för i vilken takt idrottare kan återuppta träningen efter corona. Ett liknande protokoll använder sig även flera amerikanska proffsligor av, liksom bland annat de högsta herrserierna inom fotboll och ishockey i Finland.

Eriksens kollaps väckte många

Inom idrotten är i synnerhet den internationella fotbollen en föregångare i hjärtprotokoll. Såväl det internationella fotbollsförbundet Fifa som det europeiska ditot Uefa kräver ultraljudsundersökningar av varje spelare minst vartannat år.

Dansken Christian Eriksens kollaps i sommarens EM var allvarligt, men i dagsläget finns det få bättre ställen att få hjärtstopp på än en internationell fotbollsmatch med utbildad sjukvårdspersonal och defibrillator på plats.

Korpi berättar att Hjärtsjukhuset och den inhemska fotbollens spelarförening förra veckan kom överens om att rekommendera att varje lag i Finland skaffar en defibrillator.

– De billigaste kostar inte mer än 1000–1500 euro och är av enorm betydelse i såna här situationer. Defibrillatorn räddade Eriksens liv, säger Korpi.

En annan billig livförsäkring för enskilda idrottare är att i samband med en hälsogranskning be om hjärtfilm, som kan upptäcka i värsta fall livshotande fel.

– Fallet Eriksen har oroat många, och vi har blivit kontaktade av idrottare som tidigare lidit av någon hjärtsjukdom och nu velat kontrollera att allting säkert är i skick. Så det har definitivt ökat medvetenheten om riskerna, synd bara att det krävdes en så skrämmande incident.

Diskussion om artikeln