Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanistan lovas över en miljard dollar i bistånd – FN:s Guterres: Afghanernas hela land hotar kollapsa

Från 2021
Antonio Guterres med handen i vädret, i bakgrunden FN-logon.
Bildtext Matförråden i Afghanistan kan gapa tomma redan i slutet av den här månaden, befarar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
Bild: Salvatore Di Nolfi / EPA

Biståndsgivare har lovat över en miljard dollar för att hjälpa Afghanistan. Sedan talibanerna tog över makten har biståndet stannat av och matbristen bland befolkningen förvärrats markant. Nu befaras både en kollaps av hela landet och en massutvandring.

– Det afghanska folket står inför en kollaps av ett helt land, allt på en gång, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i sitt öppningsanförande för Afghanistankonferensen som FN hade sammankallat till.

Inför konferensen i Genève hade FN vädjat om 606 miljoner dollar för att täcka de allra mest akuta behoven i Afghanistan.

Biståndsgivare har hittills lovat över en miljard dollar, men generalsekreterare Guterres sa att det är omöjligt att avgöra hur mycket av de pengarna som är riktade till ändamålen FN har fokus på.

Enligt Guterres kan matförråden i Afghanistan gapa tomma i slutet av den här månaden, och FN-organet Världslivsmedelsprogrammet (WFP) slår fast att 14 miljoner afghaner löper risk att svälta.

Efter att ha plötsligt kapat bistånd i miljardklassen, ansåg flera talare i Genève att biståndsgivare har en "moralisk förpliktelse" att hjälpa afghanerna.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet underströk ändå problemen med talibanstyret och anklagade dem för att ha brutit sina löften.

Som exempel nämnde Bachelet talibanernas order om att afghanska kvinnor hellre ska stanna hemma än att jobba, att flickor inte får gå i skola och förföljelser av politiska motståndare.

Mat, mediciner och pengar

Biståndet till Afghanistan är ett lapptäcke av förnödenheter och tjänster, som varierar från land till land.

Kina lovar 31 miljoner dollar i bistånd, som närmare bestämt ska bestå av mat och sjukvårdsutrustning. Iran meddelar också att de har skickat ett flygplan med förnödenheter till Afghanistan.

Pakistan har å sin sida skickat matolja och mediciner, och krävt att frysta afghanska tillgångar utomlands ska göras tillgängliga.

USA lovade nästan 64 miljoner dollar i nya försändelser till landet, och Norge bidrar med drygt 11 miljoner dollar.

Källa: Reuters