Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Intäkterna ökar men så också utgifterna och det kräver balansgång – beslutsfattarna i Pargas kan ha svåra beslut framför sig

Ingången till Pargas stadshus
Bildtext Stadens ekonomi ser dyster ut på kort sikt men på lång sikt finns det chans till ljusning.

Skatteintäkterna och statsbidragen ser ut att öka för Pargas stads del och det betyder mer klirr i kassan. Men samtidigt har coronaåret varit påfrestande och stadens utgifter har ökat markant. Det här kräver en balansgång av politikerna och Samlingspartiet är oroat för stadens ekonomi på lång sikt.

- Vi har idag ett kumulativt överskott på cirka 6 miljoner euro från tidigare år men landar året på de beräkningarna som stadens tjänstemän nu har gjort har vi snart ätit upp vårt överskott, säger Markku Orell, (Saml). Det oroar mig och kan betyda att det blir svårare att balansera ekonomin i framtiden.

Orell bad politikerna i stadsfullmäktige om ursäkt för att tidigare beslutsfattare inte lyckats bättre med sin uppgift.

- Vi har misslyckats och nu är det ni som får försöka rätta till de misstag vi gjorde, säger Orell, väl medveten om att han satt med i det tidigare och det nuvarande fullmäktige.

En äldre man med glasögon står och ser in i kameran.
Bildtext Samlingspartiets Markku Orell är oroad för ekonomin och ser att det krävs krafttag av politikerna.

Skatteintäkterna ser enligt de senaste uppgifterna ut att växa och det betyder naturligtvis mer pengar för Pargas stad. Också statsandelarna ser ut att växa åtminstone på kort sikt och det betyder goda nyheter för staden.

- Men vi får inte invaggas i en falsk trygghet för samtidigt som intäkterna nu ser ut att öka är många kommuner oroade då staten inte trots tidigare löften verkar vara beredd att skjuta till pengar för de kostnader som coronapandemin har medfört i kommunerna, säger Orell. Ifall intäkterna inte ökar i den takt man hoppas på så kan staden snabbt vara illa ute.

Vård, omsorg och vården av unga ser ut att bli dyrare än beräknat

Politikerna fick under stadsfullmäktigemötet i Pargas i en snabb genomgång ta del av den ekonomiska prognosen för slutet av året. I oktober lovade stadsdirektören att beslutsfattarna får en mer ingående prognos för hur det ekonomiska läget ser ut i Pargas.

- Jag ser inte att situationen är dramatisk men vi ser vissa signaler av att ekonomin visar ett minus i slutet av året, säger Patrik Nygrén som är stadsdirektör i Pargas. Läget kan ännu förändras och vi fortsätter balansera ekonomin genom det åtgärdsprogram vi redan har tagit fram.

patrick nygŕen med ljus träbakgrund
Bildtext Stadsdirektör Patrik Nygrén är inte oroad men medger att det kan krävas en del justeringar för att balansera upp stadens ekonomi.

Nygrén ser rätt så positivt på stadens framtid och ekonomin, trots några mörka moln på horisonten.

- Vi tror som resten av landets kommuner på en positiv utveckling av intäkterna under nästa år men kommer kanske att tvingas till vissa justeringar i det nuvarande balanseringsprogrammet för att få ekonomin att gå ihop, säger Nygrén.

"Inte ännu dags för julklappslistor"

Stadsfullmäktigeordförande Sandra Bergqvist (SFP) avslutade diskussionen kring stadens ekonomiska läge med att betona att det inte riktig ännu är dags för julklappslistor.

- Jag avsåg det som en påminnelse till partierna i fullmäktige att minnas att fastän det nu ser ljusare ut för nästa år så måste vi förvalta de pengarna klokt, säger Bergqvist. Det är viktigt att pengarna används förnuftigt och att de investeringar som staden vill göra sker enligt kloka överläggningar över partigränserna.

Sandra Bergqvist med paraply, i Nagu småbåtshamn
Bildtext Sandra Bergqvist (SFP) hoppas att politikerna inser att det nu inte är dags för önskelistor trots att intäkterna förväntas öka nästa år.

Bergqvist medger ändå att det finns utmaningar och politikerna har svåra beslut framför sig.

- Vårdreformen är här och då kastas hela den kommunala sektorn upp i luften, säger Bergqvist. Då ser jag att det är vår uppgift som beslutsfattare att se över hela organisationen så att vi kan komma åt de strukturella problem som kanske funnits i åratal och rätta till dem för en bättre framtid.