Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill lätta på coronarestriktionerna: Längre öppettider för restauranger och inget krav på egen sittplats

Från 2021
Ett gäng utbringar en skål.
Bild: Unsplash/Scott Warman

Regeringens ministergrupp för social- och hälsovårdsfrågor vill lätta på coronarestriktionerna. Statsrådet ska fatta beslut om de lättare restriktionerna i ett extrainsatt möte på tisdag.

Ministergruppen för social- och hälsovårdsfrågor diskuterade coronaläget i Finland på måndagen, och beslöt föreslå en uppluckring av coronarestriktionerna.

Enligt det nya förslaget skulle kravet på en egen sittplats för varje restaurangkund slopas i områden där epidemin är på basnivån, alltså den lindrigaste nivån.

Smittoläget enligt sjukvårdsdistrikt hittar du här.

På områden som befinner sig i accelerationsfasen, den mellersta epideminivån, skulle restaurangernas öppet- och utskänkningstider förlängas.

Öppettiderna skulle framöver vara mellan fem på morgonen och två på natten och utskänkningen tillåten mellan sju på morgonen och ett på natten.

Restriktionerna skulle också lättas på områden på den värsta nivån, så kallad samhällsspridning. Här skulle restaurangerna få vara öppna mellan fem på morgonen och midnatt, och utskänkningen skulle få pågå mellan sju på morgonen och elva på kvällen.

Ministrarnas förslag ska alltså behandlas på statsrådets möte på tisdag, och reglerna kan träda i kraft på torsdag. De nya reglerna skulle gälla till och med den sista oktober.

Källa: Social- och hälsovårdsministeriet