Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Gröna satte i gång ny cannabisdebatt med förslaget om legalisering – vem håller med och vem är emot?

Från 2021
Uppdaterad 14.09.2021 10:51.
En kvinna i munskydd går inne i en cannabisodling och tittar på cannabisplantor.
Bildtext Finland får inte bli efter, cannabis är ekonomiskt viktigt, säger De Gröna.
Bild: Alamy / All Over Press

Den gröna partikongressens beslut om att tillåta cannabis har satt fart på debatten i Finland. Det var en mycket jämn omröstning bland De Gröna.

Argumenten går åt båda hållen på sociala medier, ibland ganska hånfullt. Många partiers ungdomsorganisationer hyllar beslutet, även från oppositionen.

Beslut som fattas med knapp majoritet vid partikongresserna brukar inte få något snabbt förverkligande. Den gröna partiledningen var emot förslaget om att släppa cannabis fritt, så reformen kan dröja.

Somliga bedömare anser ändå att partikongressens beslut kan sätta i gång en debatt som förr eller senare leder till en ny drogpolitik i Finland. Men de övriga partierna har inte någon avsikt att ändra det nuvarande regeringsprogrammets skrivning om drogpolitiken.

Det gröna beslutet om att tillåta cannabis föddes med endast två rösters majoritet, 183 för, 181 mot. Vid föregående partikongress förlorade samma förslag.

Partiledningen har som mest kunnat tänka sig att utreda frågan och först avkriminalisera bruket av cannabis, innehav av små mängder eller odling för eget bruk. Det var för lamt för den nya majoriteten.

"Stoppa förbudslagen"

Förslaget som nu segrade var att slopa "förbudslagen" mot cannabis. Den gröna majoriteten vill att användning, innehav, tillverkning och försäljning av cannabis tillåts i Finland.

Cannabis skulle likna andra tillåtna rusmedel, med lika villkor för försäljning, tillverkning och beskattning. Motiveringen är att man därmed får pengarna som nu samlas i kriminella fickor, och bättre kontroll över försäljningen i ynge åldersgrupper.

Det är skadligt att vänta för länge, Finland blir efter många europeiska länder, ansåg förespråkarna, med ekonomiska argument.

De Gröna anser att Finland borde vara föregångare i projektet att göra cannabis lagligt. Det här för att skapa marknadsmöjligheter för de egna företagen och industrin, annars är det andra som tar över marknaden.

"Cannabisanvändare lugna, hungriga turister"

Finländskt jordbruk skulle gynnas och fritt cannabis skulle ge arbetsplatser och turism, enligt De Grönas motion. Partiet påminner om att cannabisanvändarna inte är lika störande som de som använder för mycket alkohol.

Cannabisanvändarna uppför sig inte dåligt, de blir inte våldsamma, snarare fredliga – och hungriga.

Cannabistillåtarna vill att det finns ett trovärdigt parti som erbjuder alternativ och ett hem för de väljare som anser cannabislagligheten viktig, rentav med förstaprioritet.

– Det som är riktigt är inte alltid politiskt enkelt, men det är en uppförsbacke vi väljer, skriver man i motionen. De Gröna ska enligt dem också i fortsättningen vara Finlands ledande vetenskaps-, framstegs- och reformparti.

De grönas nya vice ordföranden
Bildtext De Grönas nyvalda vice ordförande fick gratulationsbuketter utan cannabisplantor.
Bild: Lehtikuva

Het debatt i sociala medier

På Twitter är det många som varnar för signalen som ges till de unga om cannabis blir fritt. Användningen ökar, och med den övergången till tyngre droger. Varningen för cannabis som inkörsport avvisas av andra som moralkonservatism och skräckpropaganda.

Några debattörer frågar om det är Alko som ska distribuera cannabis i Finland, för också alkoholen är enligt flera debattörer både farligare och mer beroendeframkallande. Och när ska snuset släppas fritt, det är ju på riktigt skadligt, frågar någon.

Några debattörer har katalogiserat de goda följderna av fri cannabis. Skatteintäkterna ökar om försäljningen blir laglig men reglerad. Pengarna kunde användas för eventuell missbrukarvård, påpekas det.

Många hänvisar till att cannabis är tillåtet i flera amerikanska delstater, Kanada, Uruguay och Europa. Det råder oenighet om användningen av cannabis och tyngre droger där är större eller mindre problematisk än i Finland.

Cannabisplantor växer i ett växthus i Markham, Kanada. I bilden syns också en anställd vid bolaget Medreleaf som producerar medicinsk cannabis i Kanada.
Bildtext Cannabisodling för medicinskt bruk i växthus i Canada.
Bild: Warren Toda / EPA

Politikerna har också varit flitiga på Twitter. Samlingspartiets riksdagsledamot Arto Satonen hävdar att De Gröna står utanför realismen, också i den här frågan. Han hänvisar till dåliga erfarenheter med fler trafikolyckor i Colorado i USA.

Flera riksdagsledamöter hävdar att utsläppen av växthusgaser är stora från cannabisodling som sker i växthus med stor energiåtgång. Koldioxidavtrycket av cannabisodling och -rökning är stort. Det borde kanske kompenseras, anser Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.

Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä skriver något liknande i ett pressmeddelande. Men han understöder tanken om att tillåta odling av cannabis i Finland för export och medicinskt bruk. Finland borde ta sin andel av denna miljardbusiness, när det finns en möjlighet, enligt Kärnä.

Oppositionen emot – mer problem än nytta

Det är kanske inte någon överraskning att oppositionspartierna fördömer De Grönas cannabisbeslut. De Gröna är det första finländska riksdagspartiet som talar för legalisering av cannabis.

Sannfinländarnas Ville Tavio säger till Yle att man vill behålla nuläget och försöka minska bruket av narkotika, speciellt bland unga.

Att göra det lagligt skulle öka användningen av cannabis, det är inte önskvärt ur ett folkhälsoperspektiv, sa Tavio till nyhetsbyrån STT.

Samlingspartiets riksdagsledamot Antti Häkkänen håller fast vid sin negativa åsikt från tiden som justitieminister. Problemen om man tillåter cannabis skulle bli mycket större än den påstådda nyttan, enligt Häkkänen i A-studio på måndag kväll.

En avkriminalisering är en farlig signal till de unga om att narkotika accepteras, sa Häkkänen. Han varnade för fortsättningen med missbruk av hårdare droger som kokain och amfetamin.

Ungdomsorganisationer applåderar De Gröna

Häkkänen svarade inte i A-studio på motargumentet från De Grönas Atte Harjanne om att Samlingspartiet borde lyssna på sina unga. Ungdomsorganisationen har krävt en ändring också i Samlingspartiets linje.

Samlingspartiets unga har talat för sociala fördelar med en frigivning av cannabisanvändningen. Problemanvändarna skulle få lättare att söka vård om användningen inte är olaglig. Bruket av medicinsk cannabis får också förståelse av de unga i Samlingspartiet.

Samlingspartiets ungdomsorganisation gratulerade på sin webbsida De Gröna för partikongressens beslut. Andra ungdomsorganisationer har tidigare framfört liknande riktlinjer.

Kristen protest: Har Ohisalo inte hört på sina poliser?

Kristdemokraternas tidigare ordförande Päivi Räsänen varnar liksom många andra för att en frigivning skulle ge en farlig signal till de unga.

Att budet kommer just från Inrikesministerns parti ser Räsänen som farligt. Har Maria Ohisalo inte hört på varningarna från polisförvaltningen om följderna?

Räsänen pekar på oron för den inre säkerheten och det som kretsar kring drogerna; våld, död, utnyttjande, prostitution, rattfylleri, familjers nöd och föräldrarnas ångest. 

Lätta droger leder till tunga droger, och därefter allvarligt beroende, enligt Räsänen. Hon varnar också för psykiska skador och kognitiva störningar som en följd av cannabisbruk.

En ung man som kämpat med sitt drogmissbruk. Mannen vill vara anonym.
Bildtext Debatten går vidare om cannabis som porten till tyngre droger och beroende.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Också regeringspartierna emot

De Gröna får ingen förståelse för sitt beslut inom regeringen. I olika grad betonar partierna behovet av mer resurser för förebyggande hälsovård med låg tröskel. Också polisen anses behöva mer resurser i knarkövervakningen.

Centerns tidigare negativa åsikt står fast, säger riksdagsgruppens ordförande Juha Pylväs.

Inte heller SDP vill ändra på lagstiftningen, men betonar möjligheten till vård för narkotikamissbrukare. Vice ordförande Niina Malm påminner om Socialdemokraternas beslut från senaste partikongress om bättre resurser för vården, men bibehållet cannabisförbud.

Vänsterförbundet kan sträcka sig så långt att man slutar bestraffa cannabisbruk, men partiet vill inte legalisera cannabis. Partiets vice ordförande Jussi Saramo tror inte på någon framgång för ett sådant förslag i riksdagen.

SFP debatterar avkriminalisering

Svenska folkpartiet hade sin egen cannabisdebatt på partidagen 2020. Det var partiets ungdomsorganisation som lyfte frågan i en motion. Den förkastades med klar majoritet, 112 mot 60.

Svensk Ungdom ville att SFP skulle jobba för att personligt innehav och bruk av cannabis avkriminaliseras i Finland. Man ville att Finlands drogpolitik skulle hjälpa dem som behöver hjälp mer än att skrämma med rättsliga påföljder.

Inget av förslagen gick igenom utan ändring. Partidagen 2020 höll med om att undervisningen om rusmedel i skolorna ska vara förebyggande och basera sig på fakta och forskning. Men man strök SU:s formulering om att undervisningen skulle ske "utan moralisering och ideologi".

Frida Sigfrids framför storbild av flygplan
Bildtext För SFP tar det ibland tid att inse riktiga fakta och forskning, sa Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids vid partidagen 2020, om sitt förslag att personligt innehav och bruk av cannabis borde avkriminaliseras.
Bild: Bengt Östling/Yle

Partidagen var enig om att uppdatera sitt drogpolitiska program, men man godkände inte SU-kravet om att uppdateringen skulle göras så att den "motsvarar debatten på 2020-talet".

Det finns alltså beställning på en uppdatering av det drogpolitiska programmet – och därmed en drogdebatt. Men att legalisera cannabis är knappast aktuellt i justitieministerns parti.

Helsingin Sanomat har kartlagt samtliga riksdagsgruppers inställning till De Grönas förslag. Där säger SFP-gruppens ordförande Anders Adlercreutz att partidagens beslut står fast. SFP vill förbättra vården i ett samarbete mellan skola, hem, kommun och polis.

SFP vill ändå koncentrera sig på individernas problem med beroende och vård. Den kan bli problematisk om man stämplar användaren med ett brottsregister, säger Anders Adlercreutz till HS.

Korrigerad text om Svensk Ungdoms initiativ, som inte handlade om att göra cannabis lagligt, men att tillåta personligt innehav och bruk av cannabis.

Kommentarsfältet är öppet till klockan 17 tisdag 14.9.

Diskussion om artikeln