Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Rovanperä hyllas för knallen i Grekland – pekas ut som en favorit i Jyväskyläs VM-rally: "Allt är möjligt nu"

Uppdaterad 13.09.2021 22:32.
Kalle Rovanperä firar med bubbel.
Bildtext Kalle Rovanperä har vunnit i Estland och Grekland i år.

Får Kalle Rovanperä med sig superformen från Akropolisrallyt till hemmatävlingen i Jyväskylä? Yles expert Miikka Anttila imponeras av finländarens anpassningsförmåga och stallchefen Jari-Matti Latvala varnar konkurrenterna inför Finlands VM-rally.

Hajpade rallybegåvningen Kalle Rovanperä fick allt att stämma i förra veckans VM-deltävling i Grekland. 20-åringen vann med över en halv minuts marginal före Ott Tänak.

Detta var Rovanperäs andra seger i karriären, båda har kommit denna säsong. 20-åringen menade att han känt sig obekväm inför Akropolisrallyt, men väl på det grekiska gruset var han i det närmaste felfri.

Toyota-stallchefen Jari-Matti Latvala poängterade tidigare förra veckan att det krävde honom tio försök att ta hem det klassiska rallyt i Grekland. Rovanperä gjorde det på första försöket, då rallyt var tillbaka efter åtta års paus.

– Även om rally var råare på min tid och det blev fler utkörningar, så är det ändå otroligt hur Kalle anpassat sig här. Jag tycker att han växt mycket efter sina svårigheter på våren, berättade Latvala för Yle Urheilu på söndagen.

– Kalles fart har varit som från en annan planet. Jag vet inte varifrån han hittat denna fart, men det är fantastiskt att få följa med, menade Latvala som också hyllade bilen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se hur Kalle Rovanperä säkrade segern i Grekland.
EK15: Kalle Rovanperä Akropolis-rallin voittajaksi! - Spela upp på Arenan

– Kalle har visat att han är slagkraftig omedelbart när nya rallyn står på schemat. Nu i Grekland fanns det förnyade etapper och alla startade i princip från samma linje, ingen hade tidigare erfarenhet, lyfter Yle Urheilus expert Miikka Anttila fram.

Bäddat för succé på hemmaplan?

Rovanperäs stallkamrat Sebastien Ogier ser redan ut att storma mot ännu en VM-titel. Finländaren har i sin tur nu häng på VM-trean Thierry Neuville, som har en poäng mer, och -tvåan Elfyn Evans med sju poäng mer.

Om ett par veckor jagar Rovanperä en ny succé på inhemska vägar. Experten Anttila menar att finländaren har chans till stordåd på hemmaplan.

– Allt är möjligt nu. Segerfavoriterna i Jyväskylä är Rovanperä och Ott Tänak. Båda har visat att de trivs på vägar där hastigheten är hög, spekulerar Anttila.

– Jag räknar inte Sebastien Ogier som en lika stor favorit, då han inte brukat säga sig trivas särskilt bra i Finland.

Rovanperäs chef Latvala passade på att varna konkurrenterna i går:

– De andra får nog köra hårt för att klara sig mot Kalle i Jyväskylä.

VM-tabellen
FörarePoäng
Sebastien Ogier180
Elfyn Evans136
Thierry Neuville130
Kalle Rovanperä129
Ott Tänak106
Takamoto Katsuta66
Craig Breen60
Gus Greensmith44