Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge står inför maktskifte – Arbeiderpartiet största partiet i valet

Från 2021
Uppdaterad 14.09.2021 13:07.
Jonas Gahr Störe uppe på scen. I förgrunden vakter.
Bildtext Arbeiderpartiets ordförande, och eventuellt Norges blivande statsminister, Jonas Gahr Støre på partiets valvaka.
Bild: Lucas Dahlström/Yle

Det rödgröna blocket vinner det norska valet och allt pekar på att nästa statsminister heter Jonas Gahr Støre. Till Svenska Yle säger han att han vill se mer nordiskt samarbete. Borgerliga Høyre gör ett katastrofval och Erna Solbergs tid som statsminister ser ut att vara över.

Det rödgröna blocket blev de stora vinnarna i måndagens Stortingsval i Norge. De partier som vill se en ny statsminister fick tillsammans 100 mandat, då 85 mandat räcker för majoritet.

Nuvarande statsminister Erna Solbergs högerparti Høyre och högerpartierna gick på en brakförlust. Högerblocket får endast 68 platser i Stortinget.

Senterpartiet (SP) går mest framåt sedan det senaste valet. SP avancerar med 3,3 procentenheter. Vänsterpartiet Rødt (R) får en ökning på 2,3 procentenheter och kom för första gången i partiets historia över spärrgränsen på 4%.

Statsminister Erna Solbergs Høyre (H) gör däremot ett katastrofval. Partiet ligger sist i jämförelsetabellen, med en förlust i väljarstöd på 4,6 procentenheter.

Arbeiderpartiet är största parti med ett väljarstöd på 26,4 procent, medan Høyre är näststörst med 20,5.

Seger i luften hos Arbeiderpartiet, Høyre modfällt

På Arbeiderpartiets valvaka var det euforisk stämning, trots att partiet också backar med en dryg procentenhet jämfört med senaste val och går mot ett historiskt svagt resultat.

På det stora hela verkar det nämligen ändå som att det är slut på det åtta år långa högerstyret i Norge, och ungdomsförbundets ordförande Astrid Hoem säger till Yle att folket vill se ett maktskifte.

AUF:s Astrid Hoem kommenterar valprognosen - Spela upp på Arenan

Resultatet innebär också att Jonas Gahr Støres så kallade drömregering, som skulle bestå av Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti kan gå i uppfyllelse, då de tre partierna ensamma har en majoritet i Stortinget.

Statsminister Erna Solberg erkände att man förlorat valet under kvällen.

– Jag vill gratulera Jonas Gahr Støre. Jag hade gärna sett att Høyre fått ett bättre resultat, men vi har amitioner att komma starkt tillbaka, sade Solberg.

Olja, landsbygd och välfärd

En av de stora valfrågorna har varit Norges stora olje- och gasindustri, som spelar en stor roll för både klimatet och ekonomin. Industrin orsakar stora utsläpp men skapar samtidigt ett stort antal jobb, och debatten har långt kretsat kring att avveckla utvinningen och i så fall takten för det.

Statoils anläggning på Melkøya nära Hammerfest
Bildtext Den norska oljenäringen har varit en stor fråga i valkampen.
Bild: Harald Pettersen / Statoil

Möjligheten att bo på landsbygden har också skapat mycket debatt under valrörelsen, i skuggan av centralisering. Diskussionen har ofta handlat om tillgängligheten till service och tjänster oavsett boplats.

Välfärden och särskilt vården har väckt diskussion i upptakten till valet. Fattigdomen och de sociala klyftorna har också varit en stor valfråga.

Støre till Svenska Yle: "Nordiskt samarbete viktigt"

När Svenska Yle får tag på Jonas Gahr Støre säger han att det nordiska samarbetet kommer att vara viktigt för honom då han blir vald till statsminister.

– Jag tror att vi kan samarbeta mer än vad vi gör just nu. Många av de frågor som ska lösas kräver ett samarbete, och inga länder är bättre på att hitta de lösningarna än de nordiska länderna, säger Støre.

Det norska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre under valvakan efter kommunalvalet i september 2015.
Bildtext Jonas Gahr Støre var nöjd efter valsegern.
Bild: EPA/CORNELIUS POPPE

Han är också nöjd över att alla de nordiska länderna ser ut att komma att ledas av socialdemokratiska statsministrar för första gången på över 20 år.

– Det känns bra, säger han.

Kan bli svårt att bilda regering

Redan på tisdag inleddes sonderingen för att skapa en ny regering. Jonas Gahr Støre vill alltså se en regering med Senterpartiet, Socialistisk Venstreparti och Arbeiderpartiet. De tre ledde landet mellan 2005 och 2013. Problemet är att Sp har sagt att de inte vill ingå regering med SV.

– Jag vill starta dessa samtal med optimism, jag tror vi kan få mycket gjort, säger Støre på tisdagen då han möter pressen utanför sitt hem.

Förhoppningen är att Norge kan få en ny regering i mitten av oktober, men Støre ville inte sätta nåt slutdatum för förhandlingarna.

– Om vi behöver mer tid så kommer det att ta mer tid, säger Støre enligt NRK.

Källor: NRK, SVT

Diskussion om artikeln