Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reuters: EU och USA överens om att kraftigt minska utsläppen av metan

Från 2021
Kolkraftsanläggningen i Turow, sydvästra Polen. Tjeckien har krävt att brunkolsgruvan i Turow stängs, men Polen har trotsat EU-domstolens beslut om stängning.
Bildtext Kolkraftsanläggningen i Turow, sydvästra Polen. Tjeckien har krävt att brunkolsgruvan i Turow stängs, men Polen har trotsat EU-domstolens beslut om stängning.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU och USA har kommit överens om att kraftigt minska utsläppen av metan fram till år 2030. Överenskommelsen kommer sannolikt att presenteras på fredag, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppgifter har EU och USA enats om att minska utsläppen av metan med minst 30 procent från fjolårets nivåer fram till år 2030. De väntas offentliggöra utfästelsen på fredag i samband med ett möte där man förbereder sig inför FN:s klimatkonferens, som hålls i Glasgow i november.

Metan är den växthusgas som står för det näst största bidraget till den globala uppvärmningen, efter koldioxid. 

EU och USA försöker få andra att göra samma sak

Reuters har fått tillgång till ett dokument med en lista på över 20 länder som EU och USA försöker få att förbinda sig till samma målsättning.

På den listan finns länder som står för de största utsläppen av metan, som exempelvis Kina, Ryssland, Indien, Brasilien och Saudiarabien.

Beslut om metanutsläpp kan få stora konsekvenser för energiindustrin, jordbruket och avfallshanteringen.

En stor del av metanutsläppen beror på läckage från olje- och gasutvinning, gruvor, asfalt och soptippar.

Enligt experter är exempelvis läckagen från lagringsutrymmen för gas rätt enkla och billiga att åtgärda.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln