Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kom ut som första öppet homosexuella NFL-spelaren på sommaren – blev stor matchhjälte i premiären: ”Bara glad för att få stiga fram”

Carl Nassib.
Bildtext Carl Nassib firar efter en Raiders-seger.

Las Vegas Raiders inledde efter många om och men NFL-säsongen med en seger. En av de avgörande hjältarna? Försvararen Carl Nassib – som tidigare i sommar kom ut som den första öppet homosexuella spelaren i ligan.

– Det kändes som om jag dog och sedan vaknade till liv igen. Och så dog jag igen. Jag kände mig som en katt med flera liv. Jag gillar inte att spelet ser ut så där, konstaterade Raiders-tränaren Jon Gruden på presskonferensen efter matchen.

Den åsikten var han ganska ensam om. NFL-säsongen körde igång under veckoslutet och den första matchomgången avslutades traditionsenligt med en match på måndag kväll amerikansk tid.

Las Vegas Raiders stod värd för Baltimore Ravens – och matchen blev milt sagt underhållande. Ravens ledde som bäst med tio poäng, men Raiders hämtade upp underläget.

Den sista kvitterande field goalen, signerad svenskbördige Daniel Carlson, kom med två sekunder kvar av ordinarie speltid.

Förlängningen blev fullständigt kaotisk.

Bortdömda touchdowns och hjältedåd i försvarslinjen

Raiders såg ut att avgöra med en touchdown, men samtidigt som lagens spelare kramade om varandra på planen menade domarna att Bryan Edwards inte korsat mållinjen innan han tacklades.

Raiders fick försöka på nytt från enyardslinjen, men quarterbacken Derek Carr kastade en interception då den tidigare Ravens-receivern Willie Snead inte fick tag i bollen.

Ett glädjebesked för ligans mest värdefulla spelare från säsongen 2019 – Ravens-spelfördelaren Lamar Jackson. Ravens försök att avgöra i förlängningen kom ändå av sig.

– Carl Nassib stod för en viktig insats, summerar Gruden.

Nassib kom nämligen åt att tackla Jackson. Inte bara det, utan han lyckades dessutom komma åt bollen, som resten av Raiders-försvaret snabbt hoppade på.

Två spel senare var bollen i målområdet igen. Carr hittade Zay Jones med en lång passning och den här gången var matchen över på riktigt. Raiders vann med 33–27.

Att segern kom tack vare Nassibs insats är inte att överdriva alls.

"Det definierar ett bra försvar"

Det som gör insatsen ännu mer imponerande är att Nassib får nöja sig med att spela tredje fiol som pass rusher i försvarslinjen bakom Maxx Crosby (tidigare lagkamrat med finska landslagsspelaren Ville Valasti i Eastern Michigan) och sommarens toppförvärv Yannick Ngakoue.

Nassib får med andra ord nöja sig med ströminuter – men tog vara på läget mot Ravens.

– Jag är bara glad för att ha kunnat få loss bollen i ett så avgörande läge, säger Nassib själv efteråt.

– Förmågan att ta över bollen är det som definierar ett bra försvar. Det var många saker som hände för första gången i dag. Jag försökte bara njuta så mycket jag kan. Jag har spelat i många matcher, men kommer aldrig att glömma den här, fortsätter han.

För Nassibs del var det här den första grundseriematchen efter att han kommit ut som homosexuell.

Carl Nassib.
Bildtext Carl Nassib har tidigare spelat för Tampa Bay Buccaneers och Cleveland Browns.

Nassib la på sommaren ut en video på sitt Instagram-konto där han förklarade att han är gay och att han inte tänker dölja det längre. Han blev samtidigt den första öppet homosexuella spelaren i NFL.

Det var, kanske just därför, flera fans som bar hans tröja under säsongspremiären natten till tisdag finsk tid.

Efter matchen fick Nassib höra om en ung anhängare som hade berättat för en reporter om hur viktig Nassib blivit för honom.

– Det där är otroligt. Häftigt. Jag önskar att jag hade fått träffa honom, konstaterade Nassib då han fick höra om det.