Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Ta vara på skörden på rätt sätt och ha fina grönsaker långt in på hösten

Från 2021
Äppel i en trälåda på en bänk
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Senast då det är dags att skörda börjar man fundera på vad man skall göra av eventuellt överflöd av grödor. En del har fördelen att ha en jordkällare eller ett matförråd, men har man inte det finns det andra sätt att lagra skörden. Genom att noggrant välja vad du odlar lyckas du bättre med lagringen.

Redan i det skede man väljer vilka sorter man vill odla kan man alltså tänka på lagringen. Det finns mängder av olika sorters frön och utsäde med olika egenskaper, varav en stor del lämpar sig utmärkt för lagring. 

Lök är lätt att odla och lagra

Lök använder man i köket året om och är dessutom mycket tacksam att både odla och lagra.

Utsäde, dvs. sättlök, sätts i jorden på våren och då blasten börjar gulna och vika sig på sensommaren eller hösten är det dags att skörda.

Lök som växer i en åker
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Lök kan du också så från frö och det gör du på vårvintern inomhus.

Efter att du skördat kan du låta löken torka i solen eller inomhus några dagar. Då blasten och löken torkar stängs inkörsporten till löken och lagringsegenskaperna förbättras. Dessutom blir löken lättare att fläta, om du vill det.

Lökknippen som hänger och torkar i solen på en vägg.
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Lök kan också lagras i knippen, på fat eller i lådor om du ser till att ingen fukt kommer åt den. Rumstemperatur eller svalare är utmärkt. 

Rätt lagrad lök håller i flera månader beroende på sort. Sturon är en mycket tacksam sort med utmärkta lagringsegenskaper. 

Skörda morötter från sommar till vinter

Något man kanske inte tänker på är att trädgårdslandet är en utmärkt förvaringsplats för morötter.

Morötterna kan bra stå kvar i landet ända tills marken fryser och det blir tjäle. Också bland morotssorterna finns det sådana som tål lagring bättre. Läs på påsen och välj dem om du vill njuta av färska morötter långt in på hösten.

Ett knippe morötter
Bild: Yle/Strömsö

Sommarmorötter kan inte lagras särskilt länge. De lämpar sig därför bättre att ätas direkt.

För att få njuta av egna morötter under en längre tid kan du gärna så både sommarsorter och vintersorter.

Morötter skall lagras frostfritt, gärna i kylskåp om man inte har en jordkällare eller ett svalt förråd. I kylskåp kan man lagra morötter i plastpåsar med lufthål eller i kärl med vatten.

Morötter i en glasburk med vatten på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Då du skördar morötter skall du genast ta bort blasten. Blasten drar nämligen fukt ur moroten och den börjar mjukna. Ifall man har morötter som ändå börjat mjukna kan man lägga dem i kallt vatten ett tag så återfår de sin spänst.

Morotssorter som lämpar sig väl för lagring kallas ofta vintermorot. Information om lagring brukar stå på fröpåsen. Till vintermorötter hör t.ex. St. Valéry, Jaune du Doubs, Rothild, Berlicum 2, Autumn King och Flakkée.

Bladkål, t.ex. grönkål och palmkål tål bra frost på hösten och passar därför utmärkt att lagras i trädgårdslandet. De är lättodlade, växer som små träd och kan skördas under hela växtsäsongen. Skördade blad håller sig några dagar i kylskåp, men kan också torkas eller frysas in. 

Ta vara på äpplena

Äpplen är också något som vi ofta har i överflöd av i våra trädgårdar. Det leder till att mängder av äpplen hamnar i komposten.

Två kvinnor i trädgården som har äppel i trälådor.
Bild: Carina Ahlskog/YLE

För att minska på äppelsvinnet kan man tänka på valet av sort innan man planterar sina träd. För att få en jämnare skörd lönar det sig också att välja träd vars äpplen mognar vid lite olika tidpunkt istället för att hela äppelskörden kommer på en gång. 

Kanske man har flyttat till en befintlig trädgård där det finns äppelträd vars frukter inte smakar särskilt gott. Valet av gödsel påverkar smaken men det kan också vara fråga om en vintersort som skall lagras en tid innan den smakar som bäst.

Lagringstiden varierar från några dagar till flera veckor. Vinteräpplen lagras bäst om du plockar dem direkt ut trädet då de lossnar lätt. I det skedet kan fruktköttet ännu vara fast och aromerna inte fullt utvecklade.

Höstäppel i en korg på ett bord
Bildtext Sommaräpplen lämpar sig bäst att ätas direkt efter skörd.
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Fallfrukt och skadade äpplen försämrar lagringsegenskaperna avsevärt. Bäst förvaras äpplena löst mot varandra i en låda inlindade i lite tidningspapper. Temperaturen skall helst vara mellan +2 och +5 grader och gärna luftigt, fuktigt och mörkt.

Höstäppel inlindade i tidningspapper i en trälåda
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Rada inte för många äpplen ovanpå varandra. Tyngd och tryck kan skada äpplena. Tänk på att äpplen avger en gas (etylen) som påskyndar mognaden hos närliggande frukter och grönsaker.

Det finns många vintersorter med olika egenskaper att välja bland, bl.a. Afrodita, Åkerö, Alexader, Antonovka, Konsta, Lantun talvi, Talvikki, Tobias, Vasa vinter och Vinterkanel.

Lena Gillberg vid äppelträdet framför Strömsö villan.

Beskär äppelträden på hösten – lär dig JAS-metoden

Nyckeln till friska äppelträd är beskärning.

Grönsaker, frukter, bär och svampar kan givetvis också frysas ner, torkas, saftas och syltas. Oavsett om du odlar själv, köper eller får grödor av en vän är rätt lagring bästa sättet att kunna njuta av skörden långt in på hösten och vintern.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln