Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin bjöd in al-Assad till Kreml – de båda ledarna öste beröm över varandra

Från 2021
President Vladimir Putin tog emot Syriens president Bashar al-Assad i Kreml på måndagen.
Bildtext President Vladimir Putin tog emot Syriens president Bashar al-Assad i Kreml på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Jag är glad över att möta er i Moskva, sex år efter att vi inledde vår gemensamma kamp mot terrorismen", sa Syriens president Bashar al-Assad till sin ryske uppbackare, president Vladimir Putin, enligt syrisk tv. al-Assad uttryckte djup tacksamhet för allt det stöd Syrien fått av Ryssland. De båda ledarna gratulerade varandra och sig själva för att den syriska regeringen nu kontrollerar merparten landet.

Mötet mellan Putin och al-Assad var det första sedan de två möttes i Damaskus i januari i fjol. al-Assad har inte varit inbjuden till Kreml sedan 2015.

Internationella medier informerades inte om mötet på förhand. Uppgifterna om mötet, som ägde rum redan på måndagen, publicerades på president Putins webbplats och av ryska och syriska medier först på tisdag morgon.

Enligt statliga syriska medier diskuterade Putin och al-Assad samarbetet mellan deras respektive arméer och hur operationen ska fortsätta för att den syriska regeringen ska få kontroll över de sista rebellkontrollerade områdena i Syrien.

Gratulationer och tacksamhet

Mötet inleddes med att Putin gratulerade al-Assad till omvalet i maj, då han ska ha fått 95 procent av rösterna i ett hårt kritiserat presidentval.

– Valresultatet visar att människor litar på er, trots alla utmaningar och tragedier under de senaste åren, sa Putin, enligt nyhetsbyrån Tass.

Putin berömde också al-Assad för att han, enligt Putin, aktivt arbetar för en utökad dialog med sina politiska motståndare.

al-Assad tackade Putin för det stora ryska bidraget till "segern över terroristerna" i Syrien. Han tackade det ryska utrikesministeriet för att konsekvent ha försvarat principerna för internationell lag. Dessutom tackade han också Ryssland för all humanitär hjälp.

Putin kritiserade utländska styrkor

Enligt Putin har Syrien och Ryssland genom gemensamma ansträngningar lyckats "befria den allra största delen av det syriska territoriet från terrorister".

– Terrorister har åsamkats mycket allvarlig skada och den syriska regeringen, som leds av er, kontrollerar nu 90 procent av territoriet, sa Putin.

Putin sa också att det största hindret för att landet ska stabiliseras fullt ut är de utländska trupper som agerar i Syrien utan tillstånd från den syriska regeringen eller från FN.

Inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 och har krävt uppemot 400 000 dödsoffer och tvingat halva befolkningen på flykt. Den syriska regimen har bekämpat rebellgrupperna med stöd från Ryssland och kontrollerar alltså numera merparten av landet.

Källor: Tass, Reuters, AP

Diskussion om artikeln