Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Carljohan Eriksson lägger ut texten efter skrällkrysset mot AIK: ”Älskar läktarkultur – men homofobi är så jävla underkänt”

Från 2021
Uppdaterad 14.09.2021 12:43.
Carljohan Eriksson.
Bildtext Carljohan Eriksson.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Mjällby kämpar om fortsatt kontrakt i Allsvenskan. På måndagskvällen tog laget en viktig poäng då matchen mot tabelltvåan AIK slutade 0–0 – och bortafansen på plats gjorde bort sig.

AIK kämpar om guldet i Allsvenskan – Mjällby är mitt inne i en överlevnadskamp.

Sölvesborglaget ligger tredje sist i tabellen och har två poäng upp till en garanterad plats i ligan nästa säsong. Men avståndet kunde ha varit större.

På måndagskvällen lyckades Mjällby knipa en viktig poäng mot AIK, som i sin tur hade väntat sig full pott mot bottenlaget.

Efteråt var Solnalagets spelare kritiska mot den egna insatsen – medan Mjällbylägret vill lyfta fram att de faktiskt spelade bra också.

– Så säger alla lag som kommer ner här och möter Mjällby. De tror att de ska gå ut och dominera bara för att vi är en mindre klubb och ligger där vi ligger. Men det är vi som är bra och som gör AIK dåliga, säger lagkaptenen David Löfquist till Sportbladet.

Sågar fansen

En av arkitekterna bakom överraskningskrysset var målvakten Carljohan Eriksson. Efteråt valde han i sin tur att lyfta fram ett helt annat problem: homofobiska glåpord från läktarplats under matchen.

– Älskar läktarkultur. Sång, bengaler, hets. Det gör fotboll bättre. Men att ropa homofobiska kommentarer är helt enkelt så jävla underkänt. Att använda någons sexuella läggning som glåpord är oacceptabelt. 2021 människor, vi vet och kan bättre, skriver landslagsmålvakten på Twitter.

– Vad ska en tonåring som inte än vågat berätta för någon om sin läggning tänka, när hundratals vuxna människor förringar hens människovärde för att de tycker att ”det är ju bara på skoj”?

"Blir ofta att de säger något på finska"

Enligt sajten Fotbollsdirekt handlade det om AIK:s fans.

– Det var under uppvärmningen, vi värmer ju upp framför bortaklacken. Det är rätt naturligt att man blir utsatt för lite hets och rop - och det är ju kul, det hör till fotbollen. Sen att det kommer uttryck och termer som kanske inte hör till 2021, det är bara tråkigt, säger Eriksson till sajten.

– Det blir ofta så att supportrar säger något på finska, i och med min nationalitet. Man får ofta höra vissa saker, och det är bara kul. Sen är det svenska och finska ordförrådet väldigt begränsat, så det är synd att uttryck som "jävla bög" letat sig in där.

– Jag fattar att de känner att det är kul att hetsa på ett annat språk. Men det spelar ingen roll när det är homofobiska grejer. Det är tråkigt, fortsätter han.

Eriksson har stått mellan stolparna i åtta matcher för Mjällby den här säsongen. Han gjorde landslagsdebut i träningsmatchen mot Wales för två veckor sedan.

Artikeln uppdaterad med ytterligare kommentarer klockan 12.43

Diskussion om artikeln